Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Életveszélyben van a rétsági baleset áldozata

2001.11.21. 10:11
A rendőrség folytatja a nyomozást a keddi rétsági tragikus kimenetelű közlekedési baleset ügyében, melyben öten életüket vesztették és tizenketten megsérültek. Egyre valószínűbb, hogy a baleset annak a kamionsofőrnek a hibájából következett be, aki reggel 9 órakor kamionjával belerohant egy buszba, mely a megállóban várakozott. Szakértői feltételezések szerint a kamion sofőrje a megengedettnél jóval gyorsabban közlekedett a város belterületén.
Kaszás Ottó őrnagy, a Nógrád megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: egy, a határ felől érkező lengyel kamion a város belterületén belerohant egy Trabantba, majd a teherautó áttért a menetirány szerinti baloldalra, ahol összeütközött a buszmegállóban álló Budapest - Balassagyarmat között közlekedő busszal. A helyszínen öt nő vesztette életét.

Ámokfutó kamionos

Fotó: Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság
A rétsági balesetet okozó lengyel kamion sofőrjét őrizetbe vették. A HavariaPress értesülései szerint a sofőr több közlekedési szabályt is megszegett, a megengedettnél gyorsabban hajtott, és a gyalogos átkelőhelynél lévő figyelmeztető lámpát is figyelmen kívül hagyta.

"Szerdán számtalan vizsgálatot kell még elvégezni, de az már most valószínűsíthető, hogy a kamion sofőrje a megengedett 40 kilométer per órás sebességnél jóval gyorsabban hajtott" - közölte a sajtóreferens. A sofőr azt mondta, azért következett be a baleset, mert az előtte haladó trabantos lassan ment. Hogy ki mehetett lassan, illetve gyorsan, azt jól szemlélteti, hogy a Trabant és a busz között 100 méter távolság volt.

Ha a kamion vezetőjét bűnösnek találják, akár nyolc év börtönbüntetést is kaphat.

Továbbra is életveszélyben

A sérültek közül a legsúlyosabbat helikopterrel az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe szállították, két súlyos sérültet a váci, egyet pedig a balassagyarmati kórházban ápolnak. A nyolc könnyű sérültet ugyancsak a balassagyarmati és a váci kórházban helyezték el - közölte a mentőszolgálat sajtóreferense, Győrfi Pál.

"Szerdára több műtétet is elvégeztünk a fiatalasszonyon, és így stabilizálódott az állapota, de továbbra is életveszélyben van. Legutóbb az agyán végeztünk el egy műtét" - mondta Magyari Zoltán főorvos. A baleset legsúlyosabb sérültjét egy mentőhelikopter szállította el a helyszínről.

Lengyel részvét

Lengyelország magyarországi nagykövete szerdán délután részvétlátogatást tesz Rétságon. Gresina István, Rétság polgármestere az MTI-nek elmondta, hogy Lengyelország budapesti külképviselete jelezte az önkormányzatnak, hogy Rafal Wisniewski nagykövet szándéka szerint gyertyát gyújt majd a baleset helyszínén, és részvétét nyilvánítja a tragikus közlekedési baleset által sújtott családoknak.

Rétság polgármestere arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy szerdán rendkívüli ülést tart az önkormányzat szociális bizottsága, hogy gyorssegélyben részesítsék az elhunytak és sérültek hozzátartozóit. A keddi buszbaleset áldozatai közül hárman helybeliek, és három rétsági sérültet ápolnak jelenleg is kórházban.