Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kártérítést fizethet a rendőrség egy tüntető elfogása miatt

2008.04.22. 14:25
A Fővárosi Bíróság nem jogerős döntése szerint a BRFK-nak 400 ezer, a Készenléti Rendőrségnek pedig 250 ezer forint kártérítést kell fizetnie, mert jogtalanul tartottak fogva egy tüntetőt.

Hatszázötvenezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság első fokon kedden a rendőrséget, mert 2006. október 23-án jogtalanul fogtak el és tartottak három napig őrizetben egy tüntetőt.

A fiatalember ellen, aki egyébként törött lábbal, mankóval vett részt a tüntetésen, szabálysértési eljárás indult, ahol első fokon három nap elzárásra ítélték. Ám ugyanabban az ügyben a másodfokú bíróság már kimondta, hogy nem történt szabálysértés.

Ezután indult meg a kártérítési per, melyben a fiatalember az elfogása miatt a Rebiszt - ma Készenléti Rendőrség -, őrizetben tartása miatt pedig a BRFK-t perelte több százezer forintra.

A Fővárosi Bíróság keddi, nem jogerős döntése szerint a BRFK-nak 400 ezer, a Készenléti Rendőrségnek pedig 250 ezer forint kártérítést kell fizetnie, mert jogtalanul alkalmazott személyi szabadságot korlátozó intézkedést, illetve kényszert, erőszakot, ugyanis erre a fiatalember magatartásával nem szolgáltatott okot.

A bíróság nem ítélte meg a teljes kártérítési követelést, mert úgy vélte, ebben az eljárásban nem volt módja arra, hogy értékelje azt a körülményt, miszerint a törött lábú fiatalember elfogásakor elveszítette mankóját, a háromnapos őrizet alatt nem kapott a hatóságoktól másikat, így jogtalan fogva tartását ilyen körülmények között kellett kiállnia.

Továbbá a bíróság szerint a fiatalembernek is része volt a történtekben bizonyos mértékig, hiszen a helyszín elhagyására vonatkozó rendőri felszólításnak még annyira sem próbált eleget tenni, amennyire azt mozgáskorlátozottsága lehetővé tette volna.