Sára, Márió
-5 °C
2 °C

Kártérítést fizethet a rendőrség egy tüntető elfogása miatt

2008.04.22. 14:25
A Fővárosi Bíróság nem jogerős döntése szerint a BRFK-nak 400 ezer, a Készenléti Rendőrségnek pedig 250 ezer forint kártérítést kell fizetnie, mert jogtalanul tartottak fogva egy tüntetőt.

Hatszázötvenezer forintos kártérítés megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság első fokon kedden a rendőrséget, mert 2006. október 23-án jogtalanul fogtak el és tartottak három napig őrizetben egy tüntetőt.

A fiatalember ellen, aki egyébként törött lábbal, mankóval vett részt a tüntetésen, szabálysértési eljárás indult, ahol első fokon három nap elzárásra ítélték. Ám ugyanabban az ügyben a másodfokú bíróság már kimondta, hogy nem történt szabálysértés.

Ezután indult meg a kártérítési per, melyben a fiatalember az elfogása miatt a Rebiszt - ma Készenléti Rendőrség -, őrizetben tartása miatt pedig a BRFK-t perelte több százezer forintra.

A Fővárosi Bíróság keddi, nem jogerős döntése szerint a BRFK-nak 400 ezer, a Készenléti Rendőrségnek pedig 250 ezer forint kártérítést kell fizetnie, mert jogtalanul alkalmazott személyi szabadságot korlátozó intézkedést, illetve kényszert, erőszakot, ugyanis erre a fiatalember magatartásával nem szolgáltatott okot.

A bíróság nem ítélte meg a teljes kártérítési követelést, mert úgy vélte, ebben az eljárásban nem volt módja arra, hogy értékelje azt a körülményt, miszerint a törött lábú fiatalember elfogásakor elveszítette mankóját, a háromnapos őrizet alatt nem kapott a hatóságoktól másikat, így jogtalan fogva tartását ilyen körülmények között kellett kiállnia.

Továbbá a bíróság szerint a fiatalembernek is része volt a történtekben bizonyos mértékig, hiszen a helyszín elhagyására vonatkozó rendőri felszólításnak még annyira sem próbált eleget tenni, amennyire azt mozgáskorlátozottsága lehetővé tette volna.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!