Szilárda
0 °C
6 °C

Haminchárom év múlva szabadulhat a rendőrgyilkos Engel

2005.04.27. 14:34
Tényleges életfogytiglan helyett legkorábban 33 év után szabadulhat a rendőrgyilkos Engel Zoltán a Fővárosi Ítélőtábla szerdán hozott jogerős ítélete értelmében. Engel két éve májusban, miután a rendőrök megakadályozták egy villa kirablásában, hangtompítós pisztolyával lelőtt egy századost, miközben a tűzharcban maga is súlyosan megsérült. A férfi korábban azt vallotta, hogy nem direkt lőtt a rendőrre.

A vád szerint a korábban már többször is büntetett férfi 2003. május 13-án hajnalban egy fővárosi villa kirablására készült, de a rendőrök leleplezték.

Megadást színlelt, majd lőtt

Engel előbb megadást színlelt, majd hirtelen lőni kezdett hangtompítós pisztolyával a rendőrökre. Ekkor érte halálos lövés Borsos József századost. A 39 éves rendőrtiszt az akció közben nem viselt golyóállómellényt; egy 15 és egy 11 éves fiúgyermeke volt. A tűzharcban Engel Zoltán is súlyosan megsebesült, életét a kórházban mentették meg.

Engel egy évi hallgatás tavaly júniusban vallott először a bíróságon az ügyről. A sérülése miatt a Tököli Büntetés-végrehajtási Intézet kórházában ápolt férfi akkor azt mondta, csak vaktában lövöldözött, nem direkt lőtt a századosra, akit később a a belügyminiszter posztumusz alezredessé léptetett elő, s hősi halottá nyilvánította.

A Fővárosi Bíróság 2004. július 7-én kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében Engel Zoltán cselekményét háromszorosan minősülő, aljas indokból, hivatalos személy sérelmére, több emberen elkövetett emberölés kísérletének értékelte, továbbá kimondta bűnösségét lőfegyverrel visszaélés, kétrendbeli közokirat-hamisítás és magánlaksértés miatt is.

A nem jogerős ítélet alapján élete végéig fegyházban ülhetett volna a Borsos József rendőrszázados meggyilkolása miatt Engel. Az ügyész akkor tudomásul vette az elsőfokú ítéletet, a védelem enyhítésért, a több emberen elkövetettség vonatkozásában a tényállás módosításáért, illetve hatályon kívül helyezéséért fellebbezett.

"Minimális börtöntűrő képesség"

A védő szerdán perbeszédében arra hivatkozott, hogy több súlyos eljárási szabálysértés történt, a tanúkat nem figyelmeztették az igazmondási kötelezettségükre, valamint több alkalommal korlátozták a vádlott és védőjének kérdésfeltevési és véleményezési, észrevételezési jogát.

Megkérdőjelezhető a rendőrök intézkedésének szakszerűsége is, mint mondta, Borsos Józsefék feladata a menekülési útvonal felderítése volt, nem pedig Engel Zoltán elfogása, amit kommandósoknak kellett volna megtenniük. Véleménye szerint Borsos József kolléganőjének vallomása ellentmondásos, és nem ad magyarázatot arra, hogy a rendőrnő miért nem lőtt Engel Zoltánra.

A büntetés kiszabásánál kérte nyomatékosan figyelembe venni a vádlott egészségi állapotát, "minimális börtöntűrő képességét", illetve azt, hogy Engel Zoltán már "megszenvedett nyomorúságával" a tettéért. A vádlott csak tolószékben tud közlekedni. Engel Zoltán közölte: az elmeorvosi vizsgálatról szóló iratokban olyan mondatokat adtak a szájába, amiket nem mondott.

Nem kapott életfogytiglant

Sódor István, a Fellebbviteli Főügyészség vezetője, aki a vádat képviseli, perbeszédében azt mondta, az elsőfokú ítélet megalapozott, és nem történt olyan lényeges eljárási hiba, amely bizonyítékok kirekesztését, vagy az ítélet megalapozatlanságát eredményezné. Hangsúlyozta: a vádlott vagyon elleni, majd egyre erőszakosabb bűncselekményeket követett el, végül több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt áll bíróság előtt. Mint mondta, ez azt mutatja, hogy a korábban kiszabott büntetéseknek nem volt elég visszatartó erejük, így a büntetési elvek teljesülését kizárólag a tényleges életfogytiglantól lehet várni.

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete értelmében tényleges életfogytiglan helyett legkorábban 33 év után szabadulhat a rendőrgyilkos Engel.