Piroska
-2 °C
5 °C

Példátlanul kemény drogellenes akció Rio de Janeiróban

2007.06.28. 06:41
Gyakorlatilag megszállták a riói rendőrök a város egyik szegénynegyedét szerdán. A páncélozott járművekkel, állig felfegyverzetten érkező rendőrök kábítószerek és fegyverek után kutattak.

Ötórás tűzharcot vívtak szerdán brazil rendőrök feltételezett drogkereskedőkkel szerdán Rio de Janeiro egyik szegénynegyedében, az ütközetben tizenhárom bűnöző életét vesztette. Jose Mariano Beltrame, Rio de Janeiro állam biztonsági ügyekben illetékes tisztségviselője először 18 halottról tett bejelentést, majd néhány órával később, anélkül, hogy magyarázatot adott volna rá, 13-ra módosította az áldozatok számát.


Beszámolók szerint több mint ezer rendőr és több páncélozott jármű érkezett a 11 milliós nagyváros vonzáskörzetében lévő, Riótól 35 kilométerre fekvő Alemao favellába. A rendőrök kábítószer-kereskedők elfogására, valamint kábítószerek és fegyverek lefoglalásra készültek. A banditák védekezésül torlaszokat emeltek, és olajat folyattak az úttestre, hogy a rendőrségi járművek ne tudjanak felkapaszkodni a meredek utcákon.

A rendőrök és a bűnözők között heves tűzharc bontakozott ki, gránátok robbanását is hallani lehetett. A tájékoztatás szerint 13 gyanúsított életét vesztette, tízen megsebesültek, köztük egy rendőr. Két embert letartóztattak, és lefoglaltak 40 kilogramm kokaint, 30 kilogramm marihuánát, valamint négy nehézgépfegyvert.


Az északi városrészben fekvő szegénynegyedben május óta több mint harminc halálos áldozatot követeltek eddig a kábítószer-kereskedő bandák egymás közötti leszámolásai. A riói mércével mérve is véres rendőrségi akció a rendfenntartók erejének demonstrálását célozhatta a hatóságok részéről a július 13-án kezdődő Pánamerikai Játékok előtt. A sporteseményre 5500 atlétát és mintegy 800 ezer turistát várnak Rio de Janeiróba.