Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Hurrikánveszély Floridában

2005.09.19. 12:03
Szükségállapotot hirdetett Florida déli részén az állam kormányzója. A területet a Rita trópusi vihar fenyegeti. A meteorológusok szerint a mexikói öböl meleg vizei felett a vihar hurrikánná erősödhet.

Hurrikánná erősödhet hétfőn a Florida déli része felé tartó Rita trópusi vihar. Az amerikai meteorológiai szolgálat hurrikánfigyelmeztetést adott ki, Jeff Bush, az állam kormányzója szükségállapotot hirdetett az álam déli részén, Miami és Key West térségében. A Key-szigetcsoport alacsonyabban fekvő szigeteit kiürítették, a turistákat már vasárnap távozásra szólították.

A Rita jelenleg a Bahama-szigetek felé tart, a vihar központjában nyolcvan kilométeres szeleket mértek. Mivel azonban Florida partjainál harminc fok körüli a víz hőmérséklete, a vihar biztosan erősödni fog, írja a CNN.

A Key-szigetcsoport legnagyobb szigetén, Key Westen a hétvégén nagy bicikliversenyt tartottak tizenötezer résztvevővel. A sziget pogármestere, Jimmy Weekly intézkedett a versenyzők evakuálásáról is. Jeff Bush rendeletben minősítette szükségszállássá a szigetcsoport középületeit, egyben törvényi intézkedéseket helyezett kilátásba az árfelhajtók ellen. A Katrina idején a katasztrófahelyzetet kihasználva két-háromszorosára nőttek az árak az érintett térségben.

A vihar a karibi szigeteket is fenyegeti, Kubában öt tartományban, köztük Havannában rendeltek el szükségállapotot. A Bahama-szigetekre már hétfőn lesújthat a vihar.