Mátyás
-6 °C
1 °C

A Rita hurrikán elérte az ötös erősséget

2005.09.21. 23:11
A Rita hurrikán ereje immár megegyezik a Katrina hurrikánéval, amely augusztus végén pusztított az Egyesült Államok déli partvidékén, több mint ezer emberéletet követelve. "Fel kell készülnünk a legrosszabbra" - hangoztatta az amerikai elnök.

Elérte a legmagasabb, ötös erősséget a Saffir-Simpson-skálán a Mexikói-öböl partvidékét fenyegető Rita hurrikán - közölte a miami központú amerikai országos hurrikán-előrejelző központ.

A központ tájékoztatása szerint a forgószél sebessége eléri az óránkénti 265 kilométert a Mexikói-öbölben. A Rita hurrikán ereje ily módon megegyezik a Katrina hurrikánéval, amely augusztus végén pusztított az Egyesült Államok déli partvidékén, több mint ezer emberéletet követelve.

Az újabb hurrikán szintén szintén a déli partvidéket fenyegeti, s az előrejelzés szerint szombaton reggel csaphat le a Texas szövetségi államban található Galveston vidékére. A település 65 kilométerre fekszik Houstontól, ahol már elrendelték a lakosság kitelepítését.

Menekülésre biztatta szerdán George Bush amerikai elnök az Egyesült Államoknak a Rita hurrikán által veszélyeztetett vidékein élőket.

A helyi hatóságok által kiadott kényszerkilakoltatási utasításokat be kell tartani, mondta az amerikai elnök Washingtonban. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy a Rita hurrikán nem válik olyan megsemmisítő viharrá, mint a hetekkel korábban az Egyesült Államok jó néhány déli államán végigsöprő Katrina hurrikán volt. "Fel kell azonban készülnünk a legrosszabbra" - hangoztatta az amerikai elnök.

A hatóságok eddig New Orleansban és a Texas állambeli Galvestonban adtak ki kötelező érvényű kilakoltatási rendelkezést. Houston polgármestere azzal fordult a nagyváros alacsonyabban fekvő negyedeiben élőkhöz, hogy csütörtökön ideiglenesen hagyják el otthonaikat, felszólítása azonban nem kötelező érvényű.

A hurrikán várhatólag a hét végén éri el a szárazföldet Texas államban, de veszélyes mértékben megközelítheti New Orleanst is.