Valér
-2 °C
0 °C

Európai rendőrcsúcs a rituális gyilkosságokról

2002.05.27. 13:18
Rituális gyilkosságok felderítési lehetőségeiről egyeztetnek európai rendőrfőnökök és akadémikusok Hágában. Az elmúlt tíz évben egyre több olyan gyilkosságot követnek el európai országokban, melyeknél felfedezhetőek az Afrikában elterjedt rituális gyilkosságok jellegzetességei. A konferenciát azután hívták össze, hogy tavaly egy fiú megcsonkított holtteste került elő a Temzéből Londonban.
Csúcstalálkozót tartanak az európai rendőrfőnökök Hágában, hogy egyeztessenek egy rejtélyes rituális gyilkosságsorozatról. A hétfői találkozót az Europol hívta össze, hogy támogassa azoknak a londoni nyomozóknak a munkáját, akik egy kizárólag keresztnevén, Adamként ismert Karib-szigeteki fiú meggyilkolásának körülményeit vizsgálják.

Afrikai rituális gyilkosságok

Adam megcsonkított holttestét tavaly szeptemberben találták meg a Temzében, Londonban. Egy vezető dél-afrikai patológus, Hendrik Scholtz véleménye szerint a fiú halálának körülményei "egyeznek az Afrikában gyakorolt rituális gyilkosságokéival". A londoni Scotland Yard szerint a hétfői találkozó bár új nyomokhoz nem vezet, mégis egyedi lehetőség a többi rendőri szervvel történő tapasztalatcserére - nyilatkozta a Scotland Yard szóvivője a CNN-nek.

Nincs összefüggés az esetek között

Londonon kívül Svédországban, Belgiumban, Franciaországba, Németországban és Olaszországban követtek el hasonló, rituálisnak látszó gyilkosságokat, bár az Europol szerint nincs összefüggés az esetek között - írja a CNN. A tanácskozáson akadémikusok is részt vesznek majd, akik arra próbálnak megoldást találni, hogyan előzhetné meg a rendőrség az elmúlt tíz évben az Afrikából Európába is átterjedt rituális gyilkosságokat.

Megvizsgálják annak lehetőségét is, hogy a gyilkosságok összefüggésben állhatnak az Afrikából Európába irányuló gyermekkereskedelemmel. Az áldozatok származási helyének - mely gyakran ismeretlen - megállapításában törvényszéki orvosszakértők dolgoznak. Ez utóbbi különösen fontos lehet Adam ügyében is, a nyomozók eddig ugyanis nem tudták megállapítani honnan származott- írja a CNN.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!