Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Génmódosított rizs érkezhetett Magyarországra

2006.09.05. 16:17
Az Európai Unió szabályainak nem megfelelő génmódosított rizs juthatott Magyarországra az Egyesült Államokból. A főállatorvos szerint egy-másfél hét múlva áll majd rendelkezésünkre az a módszer, amivel tesztelhető lesz minden gyanús tétel rizs. Egyelőre nem lehet tudni, milyen hatása lehet a génmódosított rizs elfogyasztásának.

Sokba fognak kerülni azok az ellenőrző vizsgálatok, amelyek fényt derítenek arra, hogy került-e Magyarországra abból a genetikailag módosított (GMO), az USA-ból származó rizsből, amelynek forgalomba hozatalát sem az Amerikai Egyesült Államokban, sem az Európai Unóban nem engedélyezték, mondta Süth Miklós országos főállatorvos kedden. A főállatorvos szerint tételenként mintegy 60 ezer forintért lehet majd elvégezni a vizsgálatokat. A hatóság által elrendelt vizsgálatot államilag finanszírozzák.

Süth Miklós közölte, hogy Magyarországon még nem áll rendelkezésre az a vizsgálati módszer, amellyel ki lehet mutatni a génmódosított rizs jelenlétét. Jelenleg a szakemberek keresik azt a génszakaszt, amelynek segítségével azonosítani lehet a szóban forgó rizsfajtát. Az USA élelmiszerellenőrző hatósága és az Európai Unió Bizottsága egyeztetést folytat az ügyben.

Amerikai segítség

Az unió központi laboratóriumának az USA szakemberei már rendelkezésre bocsátottak egy módszert, ám ebből használható ellenőrző teszt várhatóan csak néhány napon belül lesz, mondta a főállatorvos. Süth Miklós úgy becsülte, hogy a módszert várhatóan egy-másfél héten belül fejleszthetik ki a szakértők.

Ezt követően bocsátják majd az eljárást az unióban a tagállamok rendelkezésére. Ezután kezdődhetnek meg Magyarországon is a vizsgálatok. A magyar szakértők arra számítanak, hogy 100-1000 tétel közötti rizsmennyiség vizsgálatát kell elvégezniük.

Nem ismerik a hatását

Arról még a szakértők nem tudnak semmit, hogy a GMO-rizs elfogyasztása okozhat-e humán- vagy állategészségügyi problémát, illetve a génmódosítás milyen hatással van a környezetre. Azt sem tudják egyelőre, hogy a génmódosított rizs miként kerülhetett közforgalomba.

Az országos főállatorvos utalt arra, hogy az állategészségügyi és élelmiszerellenőrző hatóság szakemberei most mérik fel a magyarországi helyzetet. Vizsgálják, hány cégen – importőrökön, élelmiszer- és takarmányfeldolgozó vállalkozásokon – keresztül kerülhetett az országba GMO-rizs. Az első adatok a hét végére várhatók.

Süth Miklós hozzátette, az augusztus 24. után az USA-ból származó rizsszállítmányokat csak eredeti amerikai analitikai vizsgálati igazolással lehet Magyarországon forgalomba hozni. Amennyiben ilyen igazolása nincs a cégnek, áruját zárolják mindaddig, amíg az uniós teszttel nem igazolható a GMO-mentesség.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!