Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Betiltották Iránban az Economistot

2006.06.15. 11:02
Nem tetszett Teheránnak, hogy a világ talán legjobb hetilapja, az Economist lehagyta a perzsa - és az arab - jelzőt a Perzsa (Arab) -öböl nevéből. Be is tiltották az aktuális lapszámot.

Betiltották Iránban az Economist, a világ talán legjobb politikai-gazdasági hetilapjának legfrisebb számát, jelentette az AP. A brit világlap közel-keleti mellékletében olyan térképet közölt, amin a Perzsa (Arab) -öböl egyszerűen - az angol köznyelvi nevének megfelelően - csak Öbölként nevezte meg.

Nem az Economist az első világlap, ami erre a sorsra jut. Két éve a National Geographic világatlaszát tiltották be, mert abban meg Arab-öböl néven szerepelt a tenger.

A Perzsa (Arab) -öböl történelmi elnevezése a Perzsa-öböl, de az utóbbi évtizedekben egyenlő mértékben elterjedt az Arab-öböl megnevezés is, míg az angol nyelvben egyszerűen Öbölnek hívják. Az öböl egyik partját végig Irán uralja, a másik oldalon viszont kizárólag arab államok találhatóak.

Teherán ennek ellenére keményen harcol, hogy az öblöt kizárólag a perzsa jelzővel illessék. Az Arab-öböl elnevezést az arab nacionalisták kreálmányának tartják, írja az AP.