Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Lövöldözés és vérfürdő a Városligetben

2006.05.07. 18:06
Sörrel, sültkolbásszal, lufikkal és lángossal, de inkább fegyverropogással, és harci bemutatókkal várta vasárnap délelőttől kora délutánig a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a rendvédelmi szervek munkája iránt érdeklődő állampolgárokat a "Rendőrség Napján", a Városliget Nagyrét nevű helyszínén. A fegyverek ropogtak, a gyerekek zokogtak.

A hivatalos, protokollos kezdésről ("ünnepi megnyitót mond Gergényi Péter r. vezérőrnagy úr, Budapest Rendőrfőkapitánya, ünnepi köszöntőt mond dr. Lamperth Mónika belügyminiszter asszony, ünnepi beszédet mond dr. Demszky Gábor főpolgármester úr") alaposan lemaradva érkeztünk fél tizenegy körül, az "Év Budapesti Rendőre" kitüntető címek átadására, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság Csapatzászlójának "tárolási helyre" vitele zárt. Az év budapesti rendőre címet egyébként többen is megkapták, így nem egyetlen egyenruhás vállát nyomja a dicsőségen túl nyilvánvaló felelősséggel és kötelességekkel is járó cím.


Nézze meg képeinket!

Fegyvert rántottak

A brutális felhőátvonulásokkal kísért rendezvényen a kulturális programok ("szórakoztató műsor kicsiknek és nagyoknak") mellett a szakmai bemutatók vonzották a legtöbb érdeklődőt (úgy ezerötszázan, talán kétezeren lehettek a Petőfi Csarnok melletti területen). A színpad előtti, a közönségtől jól - azaz erős és magas kordonokkal - elkülönített füves területen akcióztak például a Rendőrtiszti Főiskola Tonfa Csoportjának tagjai, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) Bevetési Parancsnokságának rendőrnői, a BRFK Közrendvédelmi Főosztály Őr-és Kísérőőr- Szolgálati Osztály kutyás rendőrei, de látványos önvédelmi és rendőri intézkedési bemutatót hajtottak végre az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola diákjai is, akik többször is ártalmatlanná tettek egy japán rajzfilmből szabadult, piros plasztikpáncélba bújt főgonoszt.

A Tonfa Csoport tagjai a Crystal Method művésznevű breakbeatmuzsikusok "Vérfürdő tánc" című slágerére (Crystal Method - Bloodbath Dance [Blade Soundtrack]) kezdték ritmikus bemutatójukat. A zene a Penge című filmből lehet ismerős, a filmben egy rendvédelmi személy tesz ártalmatlanná 120 centiméter pengehosszúságú szúró- és vágófegyverével több tucatnyi, az éjszakai életben jól ismert, halált okozó súlyos testi sértés rendszeres elkövetésével alaposan gyanúsítható személyt. A különféle utcai önvédelmi szituációk bemutatása törésgyakorlatokkal zárult, és még vér is folyt: egy különös kegyetlenséggel összetört tetőcserép egy éles darabja nyolc napon belül gyógyuló sérülést okozott az egyik főiskolás jobb alkarján.


Nézze meg képeinket!

A Rebisz rendőrnői előbb elaltatták a kordonok mögött gyülekező nézők figyelmét a tonfásokéhoz hasonló bemutatókkal, majd maroklőfegyvert rántottak és a szpíker bejelentette, hogy most lőfegyveres formagyakorlatok következnek. Arról egy szót sem szólt, hogy bár csak gyakorló lőszerrel, de töltve vannak azok a fegyverek, amikkel épp farkasszemet néz jó pár ember - a mi esetünkben a lövések eldördülésekor épp egy pisztolycső torkolatára fókuszált a fényképezőgépünk -, így nem csoda, hogy kis híján infarkust kaptunk. A lövések fülsiketítő zajára sok kisgyerek sírásban tört ki, fültanúi voltunk, ahogy egy csemetéje sírását sérelmező apuka "te akartál rendőrnapra jönni, nem?" jellegű keresztkérdésekkel próbálta hallgatásra bírni kiskorú gyermekét.

A lőporszagot csak fokozta, hogy a kutyás rendőrök bemutatóján is több alkalommal sor került sorozatlövő fegyverek jogszerű használatára, bizonyítandó, hogy a kiválóan idomított németjuhászok nem rettennek meg a fegyveres bűnözőktől sem. Azt ugyan elismerte a konferanszié, hogy némileg problémás, ha a bűnöző lelövi a kutyát - elvégre az is halandó - de örök optimizmussal hangjában hozzátette: "azonban tegyük fel, hogy nagyon rosszul tud célozni a támadó". Roy és Astor tehát nem retten, látványos akciók során szedik ki a kocsiból a fegyvereseket, lendületből vetődve törik le a kerékpáros bűnelkövető ellenállását. Kicsit belegondolva a csaliszemélyek helyzetébe, nem lehet könnyű az ilyen bemutatókon és kiképezés közben folyton a "kutya boldogabbik végével" kapcsolatba kerülni. Ezt erősítette meg egy közelünkben izguló, mobiltelefonjával fényképező nő is, aki egy Zsolt nevű fiatal rendőrtisztért szorított, a fiatalember ugyanis több kutyatámadást is elszenvedett a negyedórás bemutató alatt.


Nézze meg képeinket!

Veszik mint a cukrot

A vérfagyasztó bemutatók bűvköréből szabadulva a standok és bódék és lacikonyhák felé fordul figyelmünk. A dobozos és üveges sör 300 és 600 között, a sült kolbász darabja 600, sima lángos kétszáz, valami spéci törökméz horribilis ötszáz, az izmos árak ellenére zsírosbajszos, falatozós majálishangulat uralkodik, a fesztiválos fapadok mintha csak az MSZP múlt heti munka ünnepéről maradtak volna itt.

A vattacukrot veszik mint a cukrot, viszont nem fogynak jól az igazihoz megtévesztésig hasonlító, kínai gyártmányú játékpisztolyok. Erről egy játékkereskedő panaszkodik, aki még arról is beszámol, hogy ide kihozott készletében jócskán van betiltott termék is, például "ez a pump-action shotgun ezernyolcért átvisz két vastag kartonlapot is". "Ez itt most a rendőrnap, itt úgyse ellenőriz senki" - válaszol a bátorságát firtató kérdésünkre széles mosollyal arcán a férfi, aki azért elővigyázatosságból nem egyezik bele neve és fotója közléséhez.

Demonstratív célok

A fegyveres erők napjának hagyományaihoz hűen járműkiállítás is színesíti a családi programot, a különféle fegyverekkel felszerelt katonai jellegű közlekedési eszközökön tucatjával csüngnek gyerekek, a legtöbb lurkó a Rebisz nagy, kék, vízágyús monstumát választja a kellemes hétvégi tömegoszlatás jegyében. A kicsik rohamát egész jól bíró rendőrtől megtudjuk, hogy a formára leginkább locsolókocsihoz hasonlító jármű több mint húsz éve van a rendőrség tulajdonában, de eddig talán egyszer vetették be, szerepe leginkább demonstratív célokra - például a Fradi béközép megfélemlítésére - korlátozódik. A pilótafülke tetejére szerelt két egycsövű vízágyú ha bevetésre kerül, akkor egyenként 25 bar nyomással söpri el a rendszerellenes söpredéket.


Nézze meg képeinket!

Népszerű mutatványosság a rendőrtiszti főiskola egyik asztala, ahol egyszerre tucatnyian tolonganak a kitett kézifegyverek körül. A hatástalanított pisztolyok és sorozatlövő fegyverek - köztük a rendőrök 9 mm-ese és a bűnözők népszerű Skorpiója - a biztonság kedvéért lánccal az asztalhoz vannak rögzítve. A CS-n nevelkedett, fegyvermániás kiskölykök gyűrűjében álló elsőéves főiskolás tiltakozik felvetésünk ellen, hogy rendőreink rosszabbul lennének felfegyverkezve mint bűnözőink, szerinte kellően korszerű és megbízható arzenálja van a rendőrségnek, az alvilág nincs előnyben ilyen szempontból.

Végül a nyomrögzítők sátorához sodor a tömeg áramlása, ahol kiderül, hogy nem csak az ujjlenyomata alapján lehet azonosítani egy gyanúsítottat, de például egy füllenyomat vagy egy homloknyom is lehet árulkodó egy hallgatózó vagy kukucskáló bűnöző esetében. Próbaképp hozzájárulunk jobb kezünk mintázatának rögzítéséhez, de még mielőtt rabosítanának mint az egyszeri színész-műsorvezetőt, ismeretlen helyre távozunk.