Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Rablásokért állt bíróság elé a rendőrgyilkos

2006.11.15. 15:38
A rendőrgyilkosságért tavaly életfogytiglanira ítélt Engel Zoltán ezúttal rablások miatt állt bíróság elé. A négy évvel ezelőtt elkövetett bűncselekményekre az ügyészség szerint egy társa bujtotta fel.

Két fegyveres rablás és egy asszony sósavval történő leöntése miatt állt ma a Fővárosi Ítélőtábla elé a rendőrgyilkosságért jogerősen életfogytig tartó fegyházra ítélt Engel Zoltán, jelentette a HavariaPress. A vádirat szerint a már számos alkalommal büntetett férfi - aki 2003 tavaszán, egy budai villa kirablása közben egy rendőrszázadost is lelőtt - az előző hónapokban három másik erőszakos bűncselekményt is elkövetett. Az ügyészség szerint Engelt egy vádlott-társa bujtotta fel. Utóbbi 2005. október 24-én, első fokon hét, míg Engel tíz év fegyházat kapott a Pest Megyei Bíróságon.

Felbujtották

Az elsőfokú ítélet szerint Engel 2002 őszén, társa tippje alapján szándékosan belehajtott egy autóba, melynek sofőrjéről tudták, hogy sok pénzt tart magánál. A támadó, aki a IX. kerülettől követte a kocsit, az Ócsán okozott baleset után fegyvert fogott a férfira, majd elrabolta a pénzét. 2002. decemberében hasonló módon akart kirabolni egy másik autóst a XIII. kerületben, akinek leleményessége miatt a támadás meghiúsult. Egy harmadik esetben egy megzsarolt vállalkozó feleségét akarták leönteni maró anyaggal, végül tévedésből egy idegen nő sebesült meg a savtól.

A táblabíróságon egyébként az ügyész a büntetés jelentős súlyosbítását kérte mindkét vádlott esetében. A védők viszont felmentésért fellebbeztek, mert a vádlottak tagadták a bűncselekményeket, ráadásul szerintük az ügy felderítettsége is hiányos. A büntetőperben várhatóan jövő pénteken születhet meg a jogerős ítélet.

Megadást színlelt, majd lőtt

Mint emlékezetes, Engel Zoltán - a mostani ügy másodrendű vádlottja - 2003. május 13-án hajnalban egy ismert zenész pesthidegkúti villájának kirablására készült, de a rendőrök leleplezték. A férfi előbb megadást színlelt, majd hangtompítós pisztolyával hirtelen többször is rálőtt a nyomozókra. Egyiküket, a 39 éves, két gyermekes Borsos József századost halálos lövés érte, de a tűzharcban Engel is súlyosan megsebesült, azóta tolószékben van.

A rendőrgyilkosság miatt a férfit a Fővárosi Ítélőtábla tavaly augusztusban életfogytiglani szabadságvesztéssel sújtotta, melyből leghamarabb 33 év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra. A bűnözőt a szerdai tárgyaláson - a mozgáskorlátozottsága ellenére is - mindenütt gépfegyveres őrök kísérték a bíróság épületében.