Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Katasztrófahelyzet Romániában

2008.07.29. 22:33
Hat megyét és 146 települést sújtanak a romániai áradások. A Prut folyó környékéről ezer embert telepítettek ki, az újságírókat sem engedik a víz közelébe, vészhelyzet van érvényben. A kormány segélyekről döntött a rászorulóknak.

Kedd délutánig hat ember vesztette életét, és tizenötezer embert kellett kitelepíteni a romániai áradások miatt. Az ország északkeleti részén a megáradt folyók hat megyét és 146 helységet sújtottak.

A román belügyminisztérium kedd délutáni összefoglalója szerint az árvizek 148 házat tettek teljesen tönkre, további 123 az összeomlás szélén áll. Hét kilométernyi országos és több mint száz kilométernyi megyei út vált használhatatlanná, a víz ugyanakkor elmosott 1524 hidat is.

Vészhelyzet van a Prut folyó egy vízgyűjtő medencénél Bákó megyében, amelyből a másodpercenkénti 700 köbméter helyett több mint 800 köbméter zúdul ki. A környékről ezer embert telepítettek ki a hatóságok, kedd délután már az újságírókat is kitiltották a környékről.

Traian Basescu államelnök kedden részt vett a kormány rendkívüli ülésén, ahol a kitelepítetteknek fejenként 300 lejes (20 ezer forint) anyagi támogatásról döntöttek, 800 lejt (53,3 ezer forint) kap mindegyik család, akinek a víz megrongálta lakását. Az árvizekben elhunytak családjai egyenként ötezer lejes (valamivel több mint 333 ezer forint) segélyben részesülnek. Az államfő az árvíz sújtotta településeket is meglátogatta.