Valér
2 °C
8 °C

Robbanás egy budapesti panelházban

2004.11.08. 10:52
Válságos annak a lakónak az állapota, aki hétfőn délelőtt ugrott ki egy XV. kerületi panelházból, miután feltehetőleg gázrobbanás miatt tűz üzött ki egy harmadik emeleti lakásban. Az épületből összesen tizennyolc embert menekítettek ki a tűzoltók, a robbanás okait még vizsgálják, az elsődleges adatok szerint nem zárható ki a szándékosság.
Robbanás történt a főváros XV. kerületében egy tízemeletes panelépület harmadik emeletén hétfő reggel. A mentés már befejeződött, a házban a fűtést elzárták és szünetel az épületben a gáz-, víz- és elektromos szolgáltatás is. A robbanásban érintett lakásokból az ott tartózkodókat átmenetileg a közelben lévő iskolában helyezték el, tudta meg az Index helyszínen tartózkodó tudósítója.

Megbontott gázelvezető

#alt#
Tekintse meg képeinket!
"Az Erdőkerülő utcai házban történt robbanás eredete egyelőre tisztázatlan, de nem zárható ki a szándékosság" - mondta Molnár Péter. Szándékosságra utal, hogy annak a harmadik emeleti lakásnak a konyhájában, ahol a robbanás történt, a konyhai gáztűzhely felett egy megbontott gázelvezetőt találtak a tűzoltók. A gyújtóforrás egyelőre ismeretlen. A tűzvizsgáló jelentésének ismeretében dönt majd a tűzoltóság arról, hogy átadja-e az ügyet a rendőrségnek.

A szóvivő elmondta azt is: az épület nem vált lakhatatlanná, de az oltás következtében és a vízcsövek megrongálódása miatt nagy mennyiségű víz árasztotta el az alsóbb szinteken lévő lakásokat, és ez nagy károkat okozott. A robbanás feletti negyedik emeleti lakás is komolyabban megrongálódott.

A tűz elől ugrott ki

Az Erdőkerülő utcai házban történt robbanás eredete egyelőre tisztázatlan, egy lakás teljes terjedelmében kiégett, egy lakó kiugrott a harmadik emeletről, állapota súlyos, életveszélyes, mondta el Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője az MTI-nek.

A tűzoltók igen rövid időn belül megfékezték a lángokat, és az épületből összesen tizennnyolc embert menekítettek ki. Közülük három embert a mentők ugyancsak kórházba vittek, füstmérgezés gyanújával.

Lezárták az utcát

A robbanás helyszínére tizennégy kocsi és mintegy negyven tűzoltó vonult ki. A harmadik emeleten mindkét oldalon kitörtek az ablakok, a lángoktól több fentebbi emelet is kormos lett, de a ház szerkezete szemmel láthatólag nem sérült, panelek sem dőltek ki, jelentette az Index tudósítója. A szétrepülő üvegcserepek több, az utcán parkoló autóban is kisebb-nagyobb károkat okoztak. A mentési munkálatok idejére az utcát a rendőrség lezárta, a 96-os és 130-as autóbuszok ezért terelőútvonalon közlekednek.