Emőke
-4 °C
9 °C

Felfüggesztettet kapott a robbantásvezető

2005.05.04. 17:26
Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték első fokon Budapesten szerdán azt a robbantásvezetőt, akinek a hibájából tavaly ősszel a XI. kerületben mintegy 20 perccel a tervezett időpont előtt robbant fel egy megsemmisítésre előkészített lakóház.

Horváth László vádlottat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt négy hónap, egy évre felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Továbbá előzetes mentesítésben részesítették az elkövetőt, azaz mentesítették a büntetett előélethez fűződő joghátrányok alól.

#alt#
Klikk a képre!
A fellebbezés kérdésében a vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, az ügyészség is később dönt erről, így egyelőre nem jogerős az elsőfokú bíróság ítélete.

Tavaly október 5-én történt az idő előtti robbantás, amely megsemmisített egy régi építésű, többszintes lakóházat a Fehérvári út és a Kondorosi út sarkán. A helyszínen egy fotóriporter egy apró repeszdarabtól könnyebb sérülést szenvedett a homlokán, továbbá megrongálódott a robbantást végző cég gépkocsija.

#alt#
"Az épületben elhelyeztük a robbanószereket, a területet kiürítettük, már csak a mi dolgozóink voltak a helyszínen, amikor tévedésből előbb indítottam el a detonációt. Az én felelősségem, az én hibám" - mondta akkor a robbantás vezetője. Mint Horváth akkor elmondta, nem ellenőrizte, hogy rákötötték-e a hálózatra a robbanószerkezetet. Az építők ipari robbanóanyaggal és olyan szerkezettel dolgoztak, amit elektromos hálózaton keresztül távolról lehet indítani.Az épület egyébként a tervben meghatározott módon robbant fel.

A Kondorosi és a Fehérvári út találkozásánál egyébként a Csizy és Lukács nevű cég építi a Kondorosi lakóparkot.