Auguszta
-3 °C
2 °C

100 milliós kár a pécsi gázrobbanásban

2008.05.08. 11:46
Halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetés ügyében nyomoz a rendőrség a szerda délután, Pécsen történt gázrobbanásban ugyanis 11-en megsérültek, közülük egy idős nő a kórházban belehalt sérüléseibe. Egy házba még mindig nem térhettek vissza a lakók, a biztosítók megpróbálják a károkat mihamarabb megtéríteni.

Módosította a Pécsen történt gázrobbanás ügyében indult vizsgálat minősítését csütörtökön a rendőrség, halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége gyanújával nyomoznak, közölte a baranyai rendőrség bűnügyi osztályának vezetője újságírókkal a helyszínen.

A minősítés megváltoztatását a halálos kimenetel mellett a sérültek magas száma indokolta, mondta Fellegi Norbert alezredes. Hozzátette, hogy időközben sikerült dokumentálni, pontosan hol történt szerdán a robbanás, innentől kezdve a szakértői bizonyítás a nyomozás fő feladata. A felelősöket a bíróság kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja.

A rendőrség korábban kevésbé súlyos bűncselekmény, közveszély okozása és foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított vizsgálatot ismeretlen tettes ellen.

Brandtmüller István statikai szakértő a csütörtöki szemle közben azt mondta, a robbanás a lakóház északi része alatt, az alagsorban következett be. Emiatt az egyik lépcsőház födémje annyira megrongálódott, hogy oda a helyreállítás előtt biztosan nem költözhetnek vissza a tulajdonosok. A ház másik lépcsőházába azonban idővel visszatérhetnek a lakók.

A ház lakásait biztosító társaságok képviselői a helyszínen azt közölték, hogy a kár becsléseik szerint csaknem százmillió forint, a kialakult helyzetre tekintettel pedig haladéktalanul intézkednek a lakóknak járó összegek kifizetéséről.

A rendőrségi és statikai vizsgálat közben a lakók a törmelékektől már nagyrészt megtisztított utcán várakoztak, hogy a katasztrófavédők kíséretében bejuthassanak otthonukba gyógyszereikért, legfontosabb használati tárgyaikért. Az épülettel szemközti festéküzletben újraüvegezték a kirakatot, a gázvezetéket elfúró munkagép és a detonációtól megrongálódott autók még a helyszínen vannak.

A megsérült épülettel szomszédos házban élő egyik férfi újságíróknak azt mondta, hogy fél órával a baleset előtt beszélt a munkásokkal, akiket arról is kérdezett, nem félnek-e, hogy elfúrnak egy föld alatti gázvezetéket. Azt a választ kapta, hogy nyugodjon meg, a gép modern és jelzi az esetleges veszélyforrásokat.

A robbanás Pécs Uránváros városrészében, az Ybl Miklós utcában történt, ahol egy kábelszolgáltató cég munkatársai irányított fúrást végeztek a négyemeletes társasház előtti munkagödörben és elvágtak egy gázvezetéket. A gáz több órán át ömlött a sérült vezetékből.

A balesetben összesen tizenegyen sérültek meg. A kórházba szállított négy lakó közül egy idős nő szerdán este belehalt sérüléseibe, ketten elhagyhatták a gyógyintézményt, és csütörtökön délután feltehetően az utolsó sérült is hazamehet.