Géza
-12 °C
-4 °C

Tüzérségi lövedék robbant egy acélolvasztóban

2008.05.26. 15:44
Senki nem sérült meg abban a robbanásban, ami hétfőn hajnalban történt egy ukrajnai kohászati üzemben. A fémhulladék közé tüzérségi lövedék került, az olvasztóban robbant.

Tüzérségi lövedék robbant fel az ukrajnai Kremencsug kohászati üzemének egyik acélolvasztó kemencéjében. A lövedék a fémhulladékkal együtt kerülhetett a tűzbe.

A munkások elmondták, hétfőn hajnalban a 4-es kemencében is történt egy kisebb robbanás, de az annyira jelentéktelen volt, hogy nem állították le miatta a munkát. A valamivel később a 9-es kemencében bekövetkezett detonáció viszont akkora erejűnek bizonyult, hogy kidöntötte a kemence oldalát.

A fémhulladék darabjai mindent elborítottak az üzemben. Köztük találták meg számos további lövedék szilánkjait is. A robbanás miatt keletkezett tűztől leégett az üzem tetőszerkezetének egy része.

Személyi sérülés nem történt, valószínűleg azért, mert a korai időpont miatt csak az éjszakai műszak dolgozói tartózkodtak az üzemben. Az eset nyomán indult vizsgálat során további nyolc második világháborús és jelenkori tüzérségi lövedéket, valamint két tankelhárító aknát találtak a gyár területén tárolt fémhulladék között.

Ukrajnában gyakori jelenség, hogy lőszer kerül a fémhulladék közé. A fejlett acélkohászat nagy mennyiségű utánpótlást igényel, így a fémgyűjtés sokaknak jelent megélhetést. Emiatt pedig valóságos feketepiac alakult ki.