Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanás egy solymári veszélyeshulladék-tárolóban

2008.03.16. 09:28
Nem sokkal éjfél után robbanás történt egy solymári veszélyes anyagok begyűjtésével foglalkozó cég solymári telephelyén. A levegőbe nem jutott káros anyag és személyi sérülés sem történt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor hozzátette: a robbanástól körülbelül 500 méterre egy lakópark található, de semmilyen, a lakosságra veszélyes anyagot nem találtak a levegőben, így a lakók kimenekítésére nem volt szükség.

A balesetben érintett Elastogran Kemipur Kft. ügyvezető igazgatója, Demjén Zoltán közleményben tudatta: az egyik veszélyeshulladék-konténerben tárolt zárt hordóban körülbelül 40 kilogramm, amin katalizátort is tartalmazó hulladékot helyeztek el későbbi elszállításra és megsemmisítésre. Eddig ismeretlen okból a hordóban túlnyomás keletkezett, amely a hordót szétfeszítette és a konténer teteje megnyílt. Tűz nem keletkezett. A környéken érezhető szag az amin-tartalomra vezethető vissza.

A Fővárosi Tűzoltóság és a Budapesti Polgári Védelmi Igazgatóság által közösen üzemeltetett Vegyi Felderítő Szolgálat vegyészmérnöke a levegő koncentrációját több ízben megmérte közvetlenül a konténerben, a konténer mellett és távolabb is. Kimutatható mértékű szennyeződést a levegőben egyszer sem talált. A tűzoltók homokkal semlegesítették a terepet.

A konténer tartalmát átcsomagolták, a szennyezéssel átitatott homokot összegyűjtötték, a szakszerű elszállítás és ártalmatlanítás folyamatban van. A balesetben személyi sérülés nem történt, anyagi kár mindössze a hulladéktároló konténerben keletkezett. A baleset okait vizsgálják.