Ágnes
-5 °C
2 °C

Robbanás egy solymári veszélyeshulladék-tárolóban

2008.03.16. 09:28
Nem sokkal éjfél után robbanás történt egy solymári veszélyes anyagok begyűjtésével foglalkozó cég solymári telephelyén. A levegőbe nem jutott káros anyag és személyi sérülés sem történt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Dobson Tibor hozzátette: a robbanástól körülbelül 500 méterre egy lakópark található, de semmilyen, a lakosságra veszélyes anyagot nem találtak a levegőben, így a lakók kimenekítésére nem volt szükség.

A balesetben érintett Elastogran Kemipur Kft. ügyvezető igazgatója, Demjén Zoltán közleményben tudatta: az egyik veszélyeshulladék-konténerben tárolt zárt hordóban körülbelül 40 kilogramm, amin katalizátort is tartalmazó hulladékot helyeztek el későbbi elszállításra és megsemmisítésre. Eddig ismeretlen okból a hordóban túlnyomás keletkezett, amely a hordót szétfeszítette és a konténer teteje megnyílt. Tűz nem keletkezett. A környéken érezhető szag az amin-tartalomra vezethető vissza.

A Fővárosi Tűzoltóság és a Budapesti Polgári Védelmi Igazgatóság által közösen üzemeltetett Vegyi Felderítő Szolgálat vegyészmérnöke a levegő koncentrációját több ízben megmérte közvetlenül a konténerben, a konténer mellett és távolabb is. Kimutatható mértékű szennyeződést a levegőben egyszer sem talált. A tűzoltók homokkal semlegesítették a terepet.

A konténer tartalmát átcsomagolták, a szennyezéssel átitatott homokot összegyűjtötték, a szakszerű elszállítás és ártalmatlanítás folyamatban van. A balesetben személyi sérülés nem történt, anyagi kár mindössze a hulladéktároló konténerben keletkezett. A baleset okait vizsgálják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!