Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbanás a százhalombattai kőolajfinomítóban

2002.12.08. 18:00
Robbanás történt szombatról vasárnapra virradóra a százhalombattai kőolaj-finomítóban, a detonációban két személy életét vesztette, egy pedig súlyosan megsebesült.
Vasárnap este újraindították a százhalombattai olajfinomítóban vasárnap délután a hajnali áramszünet, majd az azt követő robbanás miatt leállt üzemeket - értesült a Mol Rt. illetékesétől az MTI.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy szombat éjjel áramkimaradás miatt leállt a százhalombattai kőolaj-finomító egyik 400 hektoliteres kazánja. Újraindításkor történt a robbanás, ekkor a kazán alja levált, tűz azonban nem keletkezett. A baleset oka egyelőre ismeretlen.

A balesetnek két halálos, egy súlyos és egy könnyebb sérültje van. Úgy tudjuk, az egyik áldozat nemrég került a finomító alkalmazásába. A két sérültet a mentők kórházba szállították. Györfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az MTI-nek elmondta: a sérültek nincsenek életveszélyben.

Az üzemben vizsgálatot folytat vasárnap a Munkavédelmi Főfelügyelőség, és várhatóan 14 órakor megkezdi munkáját a Mol szakértői bizottsága is.

Molnár István, a finomításért felelős vezető szerint a robbanás nem okoz semmilyen problémát a Mol Rt. termelésében.

Halálos kimenetelű üzemi balesetek, 1997-2002 - kronológia
1997. június 15. - Szombathelyen a BPW Rába egyik üzemében egy karbantartást végző dolgozó a sűrített levegővel működő gépek üzemeltetéséhez használt 20 köbméteres tartály belsejét festette, amikor az erős festékoldószer hirtelen berobbant. A fiatalember a robbanás következtében életét vesztette, és súlyosan megsérült egy 18 éves nő is.

1998. október 19. - Budapest III. kerületében, a Bécsi úti volt téglagyár területén helytelenül végzett gázpalack-csere közben robbanás történt az egyik raktárépületben. A balesetben egy ember életét vesztette.

2000. január 15. - A balatonfűzfoi Nitrokémia Rt. területén a loporszárító csarnokban bekövetkezett robbanás miatt életét vesztette egy 25 éves fiatalember.

2000. január 27. - Budakalászon, a Kálvária utca egyik hegyoldali műhelyében felrobbantak az ott tárolt gázpalackok. Egy ötven éves férfi életét vesztette.

2000. július 6. - Dunaújvárosban, a Dunaferr kokszolómuben egy ezer köbméteres, használaton kívüli tartály üzembe helyezését megelőző munkálatok során robbanás történt. A baleset következtében egy ember meghalt.

Forrás: MTI-Sajtóadatbank