Béla
12 °C
27 °C

Még mindig nem tudni, mi okozta a XII. kerületi robbanást

2004.04.13. 13:54
Az első találgatások szerint feltehetőleg gázrobbanás történt pénteken a XII. kerületben, a robbanás centrumában azonban nem találtak gázkészülék-maradványokat a szakértők. Az ügyet jelenleg a rendőrség, a gázművek és a kerületi önkormányzat is vizsgálja.
Ismeretlen eredetű robbanás okozott detonációt pénteken a főváros XII. kerületében az Alkotás utca és a Hertelendy utca sarkán. A robbanás egy négyemeletes ház földszintjén történt, a detonáció miatt mintegy 40 családot lakoltattak ki a megsérült épületből.

Rejtélyes robbanás

Az első találgatások szerint feltehetőleg gázrobbanás történt, a robbanás centrumában azonban nem találtak gázkészülék-maradványokat a szakértők, csupán egy cserépkályha volt a lakásban - értesült a Magyar Hírlap. A lakás nem szerepelt a gázművek fogyasztói nyilvántartásában, így elvileg nem is volt oda gáz bekötve - mondta el a lapnak Csallóközi Zoltán, a Fővárosi Gázművek Rt. igazgatója.

Kedden helyszíni bejárást tartottak a polgári védelem, és a gázművek szakemberei - tájékoztatta az Indexet Bojtor Gábor alezredes, a kerületi polgári védelmi kirendeltség vezetője. A szükséges helyreállítási munkákat felmérő szemle még nem ért véget, meg kell vizsgálni, hogy milyen lehetőségek vannak a gázszolgáltatás megindítására. Ha sikerül a sérült lakásokat leválasztani a vezetékrendszerről, akkor estére már lehet a többi lakásban gáz.

Közveszélyokozás

Az ügyet jelenleg a rendőrség, a gázművek és a kerületi önkormányzat is vizsgálja. A BRFK közveszélyokozás miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen. A BRFK-n sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták a Magyar Hírlap értesüléseit, amelyek szerint szabálytalan gázcsőbekötés, illetve gázlopás okozta volna a szerencsétlenséget. A nyomozás során szeretnék meghallgatni annak a lakásnak a két lakóját, amelyikben a robbanás történt, a két lakó azonban továbbra sincs kihallgatható állapotban, lélegeztetőgépen és altatásban tartják őket a Szent István Kórház intenzív osztályán.

Kedden mindkettőjüket megműtötték, és ha minden rendben alakul, legkésőbb szerdán már lekapcsolhatják őket a lélegeztetőgépről - adott tájékoztatást dr. Mészáros István osztályvezető főorvos az Indexnek. De az még további néhány napig eltarthat míg megszűnik az altatásból és a sérülésekből adódó tudatzavaros állapot, és kikérdezhető állapotba kerülnek - tette hozzá a főorvos.

A két lakó magatartását egyébként már hetek óta nehezményezték a házban élő családok, panaszaik szerint hajléktalanokat fogadtak be magukhoz, és italozó életmódjukkal rendszeresen zavarták a többi lakót.

Ideiglenes állapot

Tíz család összesen harminc tagja hétfőn már visszaköltözött a XII. kerületi házba. Az Alkotás és a Hertelendy utca sarkán lévő házban összesen 41 lakást és 80 lakost érintett a pénteki gázrobbanás. Hét lakás továbbra is lakhatatlan és ebből négy életveszélyes. Víz és villany van a házban, a gázszolgáltatás azonban még nem indult újra. A ház lakói a kerületi polgármesteri hivataltól szórólapokat kapnak, amelyen közérdekű, például a biztosításokkal kapcsolatos információk vannak, a jövő héten pedig rendkívüli lakógyűlést is tartanak. Hat családnak az önkormányzat biztosít ideiglenes lakást.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft