Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Hevített olaj robbant a kazánban

2002.12.09. 10:59
A MOL illetékesei szerint több napig is eltarthat a százhalombattai robbanás ügyében indított vizsgálat. Az Index információi szerint egy cirkomelegítő kazán robbant fel, melyben hevített olaj volt.
Mint arról már beszámoltunk, vasárnapra virradóra Százhalombattán óriási robbanás történt a kőolaj-finomító krakküzemében. Áramkimaradás miatt leállt egy kazán, és amikor újraindították, akkor történt a robbanás. A kazán alja levált, de tűz nem keletkezett a százhalombattai kőolaj-finomítóban. A balesetben ketten meghaltak, ketten megsérültek.

Hosszú vizsgálat

Információink szerint egy csőkemence robbant fel, melyben hevített olaj keringett. Százhalombattán ez az olajrendszer biztosítja egyes üzemek hőszükségletét. "A cirkuláltató olajrendszer nem sérült meg" - mondta az Indexnek Bacsó György, a MOL Rt. sajtóirodájának főmunkatársa, aki szerint minden más kérdésre - például, hogy mi okozta a robbanást, pontosan milyen összetételű anyag volt a kazánban, történt-e mulasztás - a vizsgálat lezárása után tudnak válaszolni.

A baleset körülményeit és okait vizsgálja a rendőrség, a tűzoltóság, a munkavédelmi felügyelőség, illetve a MOL egy belső csoportja. Bacsó György szerint a vizsgálatok több napig is eltarthatnak.

Robbanások
Százhalombattán történt már hasonló baleset. 1968-ban nyolc ember halt meg, amikor az átadási ünnepségen felrobbant egy új üzem kazánja. Két éve Tiszaújvárosban a TVK területén történt kazánrobbanás. Itt egy hulladéktároló készülékében hexán-gáz robbant be.

A MOL tájékoztatása szerint nem okoz gondot a vállalat olajtermelésében a százhalombattai robbanás. Molnár István, a MOL finomításért felelős vezetője elmondta: szakértőik is vizsgálják a baleset okát. Közölte azt is, hogy nem okozott környezeti kárt a robbanás.

Az újraindítás rutinfeladat

"Szerencse a szerencsétlenségben, hogy éjjel történt a robbanás, ugyanis normál, nappali üzemben sokkal több áldozata lett volna a balesetnek" - mondta az Indexnek egy másik nagy kőolaj-finomító vezető munkatársa, aki valószínűnek tartja, hogy emberi mulasztás okozta a balesetet, ugyanis az áramszünet utáni újraindítást - bár rutinfeladat - szigorú "forgatókönyv" szerint kell végrehajtani.

A hozzátartozók kérésére a fővárosi István kórház égési osztályán nem adnak információkat a sebesültek állapotáról. Györfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint a sérültek nincsenek életveszélyben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!