Sára, Márió
2 °C
6 °C

Felrobbant egy tartály a Mátrai Erőműben

2004.10.01. 15:03
Az erőműben történt csütörtöki detonáció következtében két, egyenként 212 megawattos blokk leállt, de a lángok szétterjedését megakadályozták a tűzoltók. A robbanás miatt kiesett 100 megawatt nagyságrendű teljesítmény pótlása nem okozott gondot az 1250 megawatt tartalékkal rendelkező villamosenergia-rendszerben
Nem volt személyi sérültje, de tetemes kárt okozott egy robbanás a Mátrai Erőműben - közölte a társaság sajtószóvivője pénteken. A robbanás csütörtökön délután történt. A detonáció következtében két, egyenként 212 megawattos blokk leállt - mondta Korcsog Béla.

Az erőmű számokban
#alt#
A Mátrai Erőmű
1973-ban adták át rendeltetésének az ország legnagyobb "energiabázisát", a 800 MW beépített teljesítményű Gagarin Hőerőművet és a Thorez Külfejtéses Bányaüzemet, a mai Mátrai Erőművet és a Visontai Bányát. A megépített bánya és erőmű komplexum a harmadik és negyedik ötéves terv egyik legnagyobb beruházása volt. A Mátrai Erőmű Rt. fő tevékenysége a villamosenergia-termelés, amellyel az ország igényének 10-13%-át biztosítja. Magyarország legnagyobb, 836 MW beépített teljesítményű széntüzelésű erőműve hazai energiahordozóból, lignitből állítja elő a villamosenergiát, amelyet a társaság saját bányáiban - Visontán és Bükkábrányban - külfejtéses technológiával termel ki. Az erőműnek öt blokkja van, kettő darab 100 és három darab 212 MW-os bruttó teljesítménnyel, előbbieknek 2006-ig, utóbbiaknak 2015-ig van üzemeltetési engedélyük. Itt épült meg 2000-ben Magyarország első füstgáz-kéntelenítő berendezése is 15 milliárd forintért. (forrás: mert.hu)
Még vizsgálódnak

A baleset okát még vizsgálják. A katasztrófavédelem közölte, hogy az erőmű belső tűzoltósága, az állami tűzoltóság segítségével eloltotta a robbanás következtében keletkezett tüzet, a katasztrófavédelem munkatársai az erőműhöz vezető utakat biztosíttották.

Háromszázötven millió forintos ár

A robbanás következtében személyi sérülés nem történt, ugyanakkor az anyagi kár mintegy százmillió forint, a termeléskiesésből következő árbevétel-kiesést 247 millió forint - mondta Korcsog Béla. A baleset az V-ös számú blokk úgynevezett expander tartályában történt. Ez a berendezés párologtatja el a kazándob felől érkező vizet. A robbanás következtében károsodott több, a technológia működtetéséhez szükséges vezeték, a tartályt tartó födémszerkezet, illetve a három, egyenként 212 megawattos blokk begyújtására szolgáló olajellátó rendszer. Ez utóbbiból az olaj kifolyt, ám a társaság tűzoltóságának gyors beavatkozása nyomán nem gyulladt meg.

A begyújtó olajrendszer hibája miatt a IV-es és az V-ös blokk nem üzemel. Ugyanakkor leállás esetén veszélyeztetett a III-as blokk újraindítása is. A számítások szerint, a III-as és a IV-es blokk olajellátását október 4-re állítják helyre, az V-ös blokk pedig, karbantartást követően, várhatóan 10 nap múlva indulhat újra.

Elegendőek a tartalékok
A Mátrai Erőműben történt robbanás miatt kiesett 100 megawatt nagyságrendű teljesítmény pótlása nem okozott gondot a villamosenergia-rendszerben, amely megfelelő tartalékokkal rendelkezik, mondta Tombor Antal, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt. (Mavir) elnök-vezérigazgatója az MTI-nek. A rendszer felkészült a hasonló kiesések kezelésére, a most kiesett teljesítményt hazai forgótartalékból pótolták.

A magyar villamosenergia-rendszer előírt tartaléka 1250 megawatt, amelynek fenntartását a fogyasztók az áram árában megfizetik. Ekkora kiesést külső segítség igénybe vétele nélkül képes kezelni a rendszer. A tartaléknál nagyobb kiesés esetén viszont előfordulhat áramkorlátozás, amennyiben nem sikerül importból pótolni az igényeket. Ez történt tavaly január 13-án, amikor két órás időtartamra korlátozták az áramszolgáltatást. Akkor a nagy hideg miatt állt le több blokk is, például a Mátrai Erőműben a szén összefagyott, más erőművekben a fűtőolaj megdermedt, és egyidejűleg több berendezés működése is akadozott.
Olvasson bővebben a nagy 2003 januári áramszünetről>>>