Lenke
14 °C
28 °C

Elloptak 28 kiló robbanószert Franciaországban

2008.07.19. 21:06
A francia belügyminisztérium egyik raktárából 28 kilogramm robbanószert vittek el ismeretlenek. A hatóságok állítólag nem is tudták, hogy a volt erődben robbanószer van, így alig őrizték a területet.

Gyakorlatilag egyáltalán nem védték azt a dél-franciaországi raktárat, ahonnan 28 kilogramm Semtex tűnt el. A robbanószert egy olyan volt erődben tárolták, amit 2005-ben adott el a védelmi minisztérium a belügyminisztériumnak. A belügyi tárca hivatalosan azt tervezte, hogy jövőre megerősítik a raktár védelmét. Hivatalosan csak akkortól lehetett volna ott robbanóanyagot tartani. Feltehetően helyi hatáskörben már most odavittek 28 kilo veszélyes anyagot.

Az ellopott Semtexet Franciaországban tűzszerészek használják második világháborús bombák hatástalanítására. Ugyanakkor terroristák is gyakran ezzel az anyaggal követnek el merényleteket. A Semtexhez való detonátorokat is elvitték.

Az eddigi vizsgálat szerint engedély nélkül halmozták fel az erődben a robbanószert, és ezért a raktár vezetőjét már kirúgták. A közeli Cobras polgármestere dühösen nyilatkozott, mert ő sem tudta, hogy települése határában robbanószer-raktár van.