Gyárat robbantottak Budán

2000.08.12. 18:29
Alig három másodperc alatt eltűnt az öt emelet. Szombat délután 60 kilogramm robannóanyaggal egy negyven méteres csarnokot repítettek a levegőbe Buda szívében, hogy helyén a Millenniumi Kiállítást megépíthessék.
robb3
A robbantás utáni törmelék
Ahogyan az Index már a hét elején beszámolt róla, a budai Ganz telepen, egy hónapon belül öt részből álló robbantássorozatot hajtanak végre. A lebontott gyárcsarnokok helyén a jövő márciusban megnyíló Millenniumi Kiállítás épületei állnak majd.

Szombat délután három órára, a robbantás meghirdetett időpontjára a budai Ganz telep körüli házakon már minden erkély és tetőterasz tele volt érdeklődőkkel, a kezdést jelző sziréna azonban csak nem akart megszólalni. A szemben lévő, a legközelebbi alkalommal felrobbantandó gyárépületben tartózkodó szakemberek elmondása szerint a késés csak valami lényegtelen apróságnak tudható be, tehát aggodalomra senkinek semmi oka.

Háromnegyed négykor azután két jelzősziréna és öt másodperces visszaszámlálás után a robbantás vezetője megnyomta a piros gombot.

robb2
A Ganz Ansaldo szerelőcsarnoka már nem áll
A robbantás pillanatában iszonyatos dübörgés hallatszott, több száz madár repült az égre és a Richter-skála szerinti körülbelül hármas-négyes erősségű rengés rázta meg a környéket. Először a ház első szintjét tartó oszlopok rogytak meg, amelyeken a hatvan kiló robbanóanyag egy részét elhelyezték, majd egy pillanat alatt az épület összes ablaküvege kitört. Ezután fokozatosan, körülbelül három másodperc alatt omlott alá az öt szintes csarnok, és az egész környéket beborította a por. A megmaradt, mintegy 5200 tonna törmelék több mint tíz méteres halmot alkotott. Ezen a robbantás után a tűzoltóság romot ritkán látó kereső kutyái gyakorolhattak.

Nincs robbantás kockázat nélkül

robb1
A következő "áldozat"
A cseh gyártmányú robbanóanyag egy részét az első szintet tartó oszlopokon helyezték el, és a második szintig kiverték az épület legtöbb belső falát. Ennyi ,,átalakítás" elég volt ahhoz, hogy a gyárcsarnok kártyavár módjára összedőljön- mondta el az Indexnek a helyszínen az egyik robbantási szakember. Az akció esetleges kockázatával kapcsolatban elmondta: nincsen száz százalékosan biztos robbantás, mert előfordulhat, hogy egy kémény például nem arra dől, amerre tervezik. Ebben az esetben azonban nem voltak a kéményhez hasonló, ,,kiszámíthatatlan" épületrészek.
  • Tippek
  • Lakáshitel