Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lakhatatlan a felrobbantott ház

2002.04.29. 14:37
Nem lakható az a 22 lakásos zuglói ház, melynek tegnap éjszaka felrobbant egy földszinti lakása. A lakók nem költözhetnek vissza, sőt a szakemberek szerint le kell bontani az épületet. Közben válságosra fordult az állapota annak az idős lakónak, akit azzal gyanúsítanak, hogy direkt robbantotta fel lakását.
Életveszélyessé nyilvánították a szakemberek hétfőn azt a budapesti, XIV. kerületi épületet, amelyben éjjel gázrobbanás történt - tájékoztatta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az MTI-t.

Nagyon megsérült a ház

Közlése szerint a mérnökök az Ilosvai Selymes utca 50. szám alatti, 22 lakásos bérházban végzett vizsgálatkor megállapították, hogy az épület nem lakható. A szóvivő elmondta: a földszinten történt robbanás következtében az épület tartószerkezeti elemei annyira megsérültek, hogy a házat, vagy egy részét valószínűleg le kell bontani.

Molnár Péter emlékeztetett arra, hogy a robbanást egy 11 kilogrammos gázpalack okozta.

Életveszélyben

A balesetben egy ember súlyosan, négy pedig könnyebben megsérült. A szóvivő úgy tudja, hogy a robbanásban feltehetően szerepet játszó lakó állapota mostanra életveszélyessé vált.

Hét lakásból nyolc lakót a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ferihegy utcai bázisán helyeztek el. A többieket ismerősök, rokonok fogadták be.

Hét lakásból nyolc lakót a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ferihegy utcai raktárbázisán helyeztek el. A 22 lakásos épület többi lakóját ismerősök, rokonok fogadták be.

Átmeneti lakások

Csaknem ötven ember maradt átmenetileg fedél nélkül - tájékoztatta Kutalikné Kardos Zsuzsanna polgármester az MTI-t. Az önkormányzat várhatóan még ezen a héten tíz átmeneti lakást tud biztosítani az otthon nélkül maradtak számára addig, amíg az épületet újjáépítik. A jórészt szoba-konyhás lakásokban főként egyedülálló, idős emberek laktak.

A polgármester elképzelhetőnek tartotta, hogy a robbanástól távolabb eső épületrészbe az ott lakók egy-két héten belül visszaköltözhetnek. Elmondta, hogy az épület 22 lakása közül négy önkormányzati, míg a többi magántulajdonú.

Az újjáépítést és a rendbehozatalt ezekben a lakásokban is az önkormányzat - az általános tartalékkeret terhére végezteti el. A lakók háztartásonként 20 ezer forint rendkívüli segélyt kapnak.