Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Lakhatatlan a felrobbantott ház

2002.04.29. 14:37
Nem lakható az a 22 lakásos zuglói ház, melynek tegnap éjszaka felrobbant egy földszinti lakása. A lakók nem költözhetnek vissza, sőt a szakemberek szerint le kell bontani az épületet. Közben válságosra fordult az állapota annak az idős lakónak, akit azzal gyanúsítanak, hogy direkt robbantotta fel lakását.
Életveszélyessé nyilvánították a szakemberek hétfőn azt a budapesti, XIV. kerületi épületet, amelyben éjjel gázrobbanás történt - tájékoztatta Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltóság szóvivője az MTI-t.

Nagyon megsérült a ház

Közlése szerint a mérnökök az Ilosvai Selymes utca 50. szám alatti, 22 lakásos bérházban végzett vizsgálatkor megállapították, hogy az épület nem lakható. A szóvivő elmondta: a földszinten történt robbanás következtében az épület tartószerkezeti elemei annyira megsérültek, hogy a házat, vagy egy részét valószínűleg le kell bontani.

Molnár Péter emlékeztetett arra, hogy a robbanást egy 11 kilogrammos gázpalack okozta.

Életveszélyben

A balesetben egy ember súlyosan, négy pedig könnyebben megsérült. A szóvivő úgy tudja, hogy a robbanásban feltehetően szerepet játszó lakó állapota mostanra életveszélyessé vált.

Hét lakásból nyolc lakót a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ferihegy utcai bázisán helyeztek el. A többieket ismerősök, rokonok fogadták be.

Hét lakásból nyolc lakót a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ferihegy utcai raktárbázisán helyeztek el. A 22 lakásos épület többi lakóját ismerősök, rokonok fogadták be.

Átmeneti lakások

Csaknem ötven ember maradt átmenetileg fedél nélkül - tájékoztatta Kutalikné Kardos Zsuzsanna polgármester az MTI-t. Az önkormányzat várhatóan még ezen a héten tíz átmeneti lakást tud biztosítani az otthon nélkül maradtak számára addig, amíg az épületet újjáépítik. A jórészt szoba-konyhás lakásokban főként egyedülálló, idős emberek laktak.

A polgármester elképzelhetőnek tartotta, hogy a robbanástól távolabb eső épületrészbe az ott lakók egy-két héten belül visszaköltözhetnek. Elmondta, hogy az épület 22 lakása közül négy önkormányzati, míg a többi magántulajdonú.

Az újjáépítést és a rendbehozatalt ezekben a lakásokban is az önkormányzat - az általános tartalékkeret terhére végezteti el. A lakók háztartásonként 20 ezer forint rendkívüli segélyt kapnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!