Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Illegális robbanószer robbant Törökbálinton

2004.08.06. 15:23
A korábbi hírekkel ellentében mégsem találtak robbanószerkezetet a csütörtökön felrobbant törökbálinti raktár területén. A cég raktárában és egy közeli családi házban is illegálisan tartott robbanószer robbant csütörtökön. Az egyik kereskedelmi rádió adásába érkezett, "tűzijátékot ígérő" sms-t már a robbanás után küldték a csatornának.
"Őrizetbe veszi és robbanószerrel való visszaéléssel gyanúsítja a rendőrség a törökbálinti raktár üzemvezetőjét és műszaki igazgatóját" - jelentette be Ignácz István, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a helyszínen pénteken tartott sajtótájékoztatóján. Elmondása szerint a raktárban illegálisan tartott feketelőport tároltak és a feltételezések szerint ez robbant fel csütörtökön.

Feketelőpor
A kínaiak kisérletezték ki körülbelül ezer évvel ezelőtt a puskaport, az alap robbanóanyagnak tekinthető feketelőport, amit tűzijátékokban használtak. A keverék alkotóanyagai: kálium- vagy nátriumnitrát, szénpor és kénpor; a modern fegyverekben használatos lőpor összetétele már eltér ettől. Ha az összetevők aránya éppen megfelelő, meggyújtva, levegőtől elzárt térben igen gyorsan elég ez a keverék. A másodperc töredéke alatt végbemegy a szén és kén oxidációja és végtermékként gázok keletkeznek, például szén-dioxid, amelyek össztérfogata több ezerszerese az eredeti feketelőpor térfogatának. A kínaiak felfedezték, hogy ez a robbanásszerű térfogatnövekedés igen jelentős tolóerőt biztosít, ha a feketelőport egy vékony csőben helyezik el és meggyújtják. A modern tüzijátékok előállítói máig használják az eredeti kínai recept alapján készített feketelőport, és évente kétszáz tonnánál is többet gyártanak belőle. A feketelőport a tüzijátéknál használt kis rakéták kilövésénél a tolóerő biztosításához és a kilövést követő látványos robbanás létrehozásához is használják.
A csütörtöki robbanás következtében egy közeli családi házban szintén illegálisan tárolt robbanószerek robbantak fel. Az ingatlanban lőfegyvereket, lőszert, valamint szétszerelt aknákat és kézigránátokat tartottak. A rendőrség a családi ház tulajdonosait is őrizetbe vette.

A rendőrség közölte, hogy a korábbi hírekkel ellentétben nem a robbanás előtt, hanem azt követően küldtek tűzijátékot ígérő sms-t az egyik kereskedelmi rádióba.

Keller László, a térség országgyűlési képviselője az Indexnek elmondta, hogy a közelben lévő depóból 50 tonna robbanószert szállít el hamarosan a katasztrófavédelem, mert ekkora mennyiséget nem lehet egy helyen tárolni. Abban a raktárban a VPOP által lefoglalt robbanószereket tárolják.

A Belügyminisztérium még péntek délelőtt kiadott közleménye azt tartalmazta, hogy az elsődleges vizsgálatok nem tudták megállapítani a raktárrobbanás okait. A BM összefoglalója szerint a részletre kiterjedő vizsgálatok lezárásával körülbelül harminc nap múlva várta az eredményt.

Tóth András, a polgári titkos szolgálatokat felügyelő államtitkár nem kívánta kommentálni a sajtó információit. Tóth arra sem kívánt válaszolni, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálódik-e esetlegesen szándékos robbantás ügyében.