Mária
18 °C
28 °C

Történelmi bankrablás Észak-Koreában

2003.09.20. 13:12
A világ számos pontján nem volna túl nagy szenzáció egy kisebb bankfiók kirablása. Ám Észak-Korea történelmében ez először fordult elő a múlt hónapban.
Három fegyveres kirabolt egy bankfiókot Észak-Koreában. A hatóságok szerint ilyen még nem fordult elő az országban. A fegyveresek déltájban törtek be az épültbe, az alkalmazottakat a földre kényszerítették, majd körülbelül negyvenezer dollárral ( kb. 9 millió forint) távoztak. Bár a bűncselekmény még augusztusban történt, az esetről csak a napokban számolt be Csoszon Ilbo nevű lap.

Hajtóvadászat

Jelenleg az összes észak-koreai biztonsági szerv a három gyanúsított felkutatásán fáradozik. Egy neve elhallgatását kérő magas rangú észak-koreai tisztségviselő szerint még Kim Dzsong Il vezért is azonnal tájékoztatták az incidensről. Az észak-koreai vezető "a bűnözők feltétel nélküli letartóztatására" adott parancsot. A hatóságok emberei országszerte a gyanúsítottak fantomképeit ábrázoló plakátokat osztanak szét. Az amúgy zárt határok környékén tovább fokozták a készültséget, nehogy a rablók kijussanak az országból.