Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megint eljárt egy robbantómester keze?

2006.09.08. 17:04
Egy videokamerát akart elhelyezni a robbantás miatt lezárt területen pénteken egy fotós, azonban a megörökíteni kívánt robbantás hamarabb következett be, a fotós szerencsére kisebb sérülésekkel megúszta az incidenst. A fotós állítja: engedéllyel ment a területre, a robbantást vezető cég igazgatója szerint senkinek nem adtak engedélyt.

A tervezettnél hamarabb robbantottak fel egy hatvanméteres kéményt Szombathelyen, a Blikk fotósa néhány méterre állt a kéménytől, így a kirobbanó darabok a hasán és a combján érték el a fotóriportert, ezt maga Tánczos Mihály, a bulvárlap fotósa mondta el az MTI-nek pénteken. A fotós szerencsére nem sérült meg komolyabban, orvosi ellátásra sem szorul.

"Előre megbeszéltem a robbantás vezetőjével, hogy 11 órakor fognak robbantani, és addig beviszek a területre egy videokamerát, hogy érdekesebb szögből tudjak felvételt készíteni, de ezt nem úgy gondoltam, hogy személyesen jelen leszek a robbantáskor" - számolt be a történtekről Tánczos Mihály, aki még befelé tartott a területre, amikor a háta mögül meghallotta a robbantásra figyelmeztető kiáltást.

"Felnéztem a kéményre, és láttam az oldalán a kirobbanó anyagot, aminek valamilyen aláhulló darabja a hasamon és a combomon talált el" - mondta. "Lecsaptam a kamerát a földre, és sikerült beugranom egy kapualjba, így a dőlés pillanatában már védett helyen voltam".

Nem egyeznek a nézőpontok

Tánczos Mihály szerint többen is hallották a körülötte állók közül, amint megbeszélte a robbantás vezetőjével, hogy bemegy elhelyezni a videokamerát a robbantási területre. A fotós szerint azért is érthetetlen, ami történt, mert ugyanaz az ember adta ki az utasítást a robbantásra, akitől előzőleg ő engedélyt kapott arra, hogy bemenjen a lezárt robbantási területre.

Szerinte az is azt bizonyítja, hogy a robbantás a vártnál hamarabb következett be, hogy a helyszínen várakozó fotósok közül többen is lemaradtak a kémény összedőlésének pillanatáról.

A robbantást vezető cég igazgatója maga is jelen volt a robbantásnál, az MTI-nek azt mondta: senkinek nem adtak engedélyt arra, hogy bemenjen a robbantási területre, egyébként pedig a robbantás vezetője a terület másik oldalán állt.

Kameraláz

2004 októberében is történt egy hasonló, nagy visszhangot kiváltó, félresikerült robbantás. Akkor az egyik kereskedelmi televízió kamerája előtt magyarázta a robbantómester, hogy mi is fog történni majd félóra múlva. A 900 négyzetméteres, négyemeletes dél-budai épület felrobbantására készülő szakember szemléltetésképp elfordította a detonátor kapcsolóját, és mindenki legnagyobb meglepetésére a 109 kilogrammnyi robbanótöltet működésbe lépett.

A váratlan robbanás miatt egy közelben dolgozó fotóriporter könnyebb fejsérüléseket szenvedett. A robbantómester később elismerte, hogy hibázott: nem ellenőrizte, áram alatt van-e a rendszer. A rendőrség eljárást indított ellene, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.