Emília
18 °C
26 °C

Megint eljárt egy robbantómester keze?

2006.09.08. 17:04
Egy videokamerát akart elhelyezni a robbantás miatt lezárt területen pénteken egy fotós, azonban a megörökíteni kívánt robbantás hamarabb következett be, a fotós szerencsére kisebb sérülésekkel megúszta az incidenst. A fotós állítja: engedéllyel ment a területre, a robbantást vezető cég igazgatója szerint senkinek nem adtak engedélyt.

A tervezettnél hamarabb robbantottak fel egy hatvanméteres kéményt Szombathelyen, a Blikk fotósa néhány méterre állt a kéménytől, így a kirobbanó darabok a hasán és a combján érték el a fotóriportert, ezt maga Tánczos Mihály, a bulvárlap fotósa mondta el az MTI-nek pénteken. A fotós szerencsére nem sérült meg komolyabban, orvosi ellátásra sem szorul.

"Előre megbeszéltem a robbantás vezetőjével, hogy 11 órakor fognak robbantani, és addig beviszek a területre egy videokamerát, hogy érdekesebb szögből tudjak felvételt készíteni, de ezt nem úgy gondoltam, hogy személyesen jelen leszek a robbantáskor" - számolt be a történtekről Tánczos Mihály, aki még befelé tartott a területre, amikor a háta mögül meghallotta a robbantásra figyelmeztető kiáltást.

"Felnéztem a kéményre, és láttam az oldalán a kirobbanó anyagot, aminek valamilyen aláhulló darabja a hasamon és a combomon talált el" - mondta. "Lecsaptam a kamerát a földre, és sikerült beugranom egy kapualjba, így a dőlés pillanatában már védett helyen voltam".

Nem egyeznek a nézőpontok

Tánczos Mihály szerint többen is hallották a körülötte állók közül, amint megbeszélte a robbantás vezetőjével, hogy bemegy elhelyezni a videokamerát a robbantási területre. A fotós szerint azért is érthetetlen, ami történt, mert ugyanaz az ember adta ki az utasítást a robbantásra, akitől előzőleg ő engedélyt kapott arra, hogy bemenjen a lezárt robbantási területre.

Szerinte az is azt bizonyítja, hogy a robbantás a vártnál hamarabb következett be, hogy a helyszínen várakozó fotósok közül többen is lemaradtak a kémény összedőlésének pillanatáról.

A robbantást vezető cég igazgatója maga is jelen volt a robbantásnál, az MTI-nek azt mondta: senkinek nem adtak engedélyt arra, hogy bemenjen a robbantási területre, egyébként pedig a robbantás vezetője a terület másik oldalán állt.

Kameraláz

2004 októberében is történt egy hasonló, nagy visszhangot kiváltó, félresikerült robbantás. Akkor az egyik kereskedelmi televízió kamerája előtt magyarázta a robbantómester, hogy mi is fog történni majd félóra múlva. A 900 négyzetméteres, négyemeletes dél-budai épület felrobbantására készülő szakember szemléltetésképp elfordította a detonátor kapcsolóját, és mindenki legnagyobb meglepetésére a 109 kilogrammnyi robbanótöltet működésbe lépett.

A váratlan robbanás miatt egy közelben dolgozó fotóriporter könnyebb fejsérüléseket szenvedett. A robbantómester később elismerte, hogy hibázott: nem ellenőrizte, áram alatt van-e a rendszer. A rendőrség eljárást indított ellene, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.