Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Békefenntartónak álcázták magukat az útonállók

2004.12.03. 14:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Szabályos útblokkot felállítva raboltak ki egy pénzszállítót magukat békefenntartónak álcázó útonállók Boszniában. Az akciót a NATO békefenntartó küldetésének utolsó napjára időzítették.

NATO-katonának álcázott útonállók raboltak ki egy pénzszállító autót Banja Luka közelében, a NATO boszniai békefenntartó missziójának utolsó napján, jelentette a BBC. A támadók, akik a távozó békefenntartók S-For jelzését viselték magukon, szabályos útblokádot állítottak fel a Banja Lukát Knezsevóval összekötő úton.

A pénzszállító autó vezetője megállt, mert a jelek alapján úgy gondolta, hogy tényleg a békefenntartók tartanak biztonsági ellenőrzést. Vesztére öt-hét maszkos fegyveres rontott rá és kollégáira. A támadók mintegy egymillió eurót (körülbelül kétszázötven millió forintot) zsákmányoltak.

A csütörtöki támadás a maga nemében egyedülálló volt, mivel utoljára tegnap kerülhetett sor rá. A NATO helyét aznap vette át az Európai Unió hadereje, melynek neve Eufor. A boszniai rendőrség munkáját segítő európai rendőri misszió szóvivője sem tud hasonló támadásról, írja a BBC.