Gerzson
-3 °C
3 °C

Több mint ezer év börtönre ítélték a rasztabanditát

2006.01.12. 12:15
Összesen 66 ezer dollárt rabolt össze három hónap alatt egy visszaeső az Egyesült Államokban. A férfit most példátlanul súlyos büntetésre ítélte a legfelsőbb bíróság.

Rekordbüntetést szabott ki az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága szerdán egy visszaeső bűnözőre: huszonkétszeres életfogytiglant, plusz 1210 év szabadságvesztést kapott az 54 éves David Lee Robinson, jelentette több amerikai híroldal. A büntetettt előéletű megrögzött bankrabló "rasztabandita" néven vált ismertté hajviselete miatt, a bíróság szigorú ítéletét sorozatban elkövetett rablásaival vívta ki.

Robinsont első fokon október 22-én találták bűnösnek, a vád szerint nem sokkal azután, hogy bankrablás miatt rászabott 14 éves börtönbüntetését letöltötte, 2004-ben három hónap alatt huszonhat bankot rabolt ki, összeen 66 ezer dollárt (13,6 millió forint) zsákmányolva. A férfi beismerte bűnösségét, és vállalta tetteiért a felelősséget, védekezésképp masszív kokainfüggőségét hozta fel, ami szavai szerint merő bűnné tette életét.

A férfi a bűncselekmények többségét ugyanis bekokainozva hajtotta végre. "Vicces, hogy odaát Irakban tömegpusztító fegyvereket keresnek, miközben a tömegpusztító fegyverek itt vannak az Egyesült Államokban" - mondta Robinson a bíróság előtt a drogokra utalva.

Kirendelt védője sikertelenül próbálta meggyőzni a bíróságot arról, hogy az 1210 év szabadságvesztés irreális büntetési tétel, és elég lenne ötven évre ítélni védencét. Érvelése szerint Robinson soha senkit nem bántott a bankrablások során. A visszaesőként elkövetett rablássorozatért azonban végül a maximális büntetést szabta ki a bíróság.