Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Hatmilliós robothelikoptert fújt el a szél

2008.03.15. 11:58
Az ország észak-keleti részében található Szádvár romjairól készítettek légi felvételeket egy robothelikopterrel a miskolci Herman Ottó Múzeum dolgozói. A gépet pénteken egy szélökés sodorta el, és a rendőrség azóta sem találta meg.

"Elfújta a szél azt a hatmillió forint értékű robothelikoptert, amivel pénteken légi felvételeket készítettünk a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szádváron" - mondta el Pusztai Tamás, a miskolci Herman Ottó Múzeum régésze.

A helikoptert egy közös tudományos munkához használták a miskolci múzeum dolgozói és a Szádvári Baráti Kör tagjai: a Szádvár romjairól készítettek légi felvételeket. A vár állagmegóvásához, pályázatok benyújtásához ugyanis építészeti tervek készülnek a fentről készített fotók alapján.

"A pénteki fotózáson egy óriási széllökés hirtelen felkapta és odébbsodorta a gépet, amivel később sem sikerült kapcsolatot teremtenie a földi irányítóegységnek" - nyilatkozta László János, a várbarátok egyesületének tagja, egyben a szerkezet tulajdonosa.

A rendőrség hiába kutatta át az erdőt

A nagyjából hatvan centiméter átmérőjű helikopternek Tornanádaska környékén, erdős területen veszett nyoma, benne a több mint száz felvétellel. A gépet pénteken késő estig a rendőrség és a helyiek segítségével keresték, hiába. A régészek attól tartanak, hogy a helikopterből kiszedett értékes fémalkatrészeket a megtalálója néhány száz forintért értékesítheti.

Szádvár középkori erődítményének romjai Magyarország északkeleti részében, az Aggteleki Nemzeti Park területén találhatók a Szögliget község határában emelkedő 460 méter magas Várhegyen.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!