Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Elfogták az Aranykéz utcai robbantót

2008.10.27. 19:36
A cseh rendőrség elfogta az Aranykéz utcai robbantás egyik gyanúsítottját.

Prágában elfogták az Aranykéz utcai 1998-as robbantásos merénylet egyik gyanúsítottját. Az 52 éves szlovák állampolgárságú férfit több gyilkosságért és robbanóanyaggal való visszaélés miatt is körözték. Jozef Rohác ittasan vezetett, amikor cseh rendőrök vasárnap hajnalban előállították. Hamarosan kiderült, hogy papírjai is hamisak. A cseh rendőröknek 10 óra nyomozás után sikerült azonosítaniuk, számolt be a Parameter.sk. Rohác ellen nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, amelyet Magyarországon adtak ki.

Rohác a prágai rendőrség felvételén

1998. július 2-án Budapest belvárosában, az Aranykéz utca 2. számú ház előtt parkoló Polski Fiat 126-os gépkocsi alatt nagy erejű pokolgép robbant. Négy ember meghalt, huszonöten megsérültek, köztük külföldi állampolgárok is. A merénylet célpontja és egyik áldozata a Boros Tamás néven ismert vállalkozó volt. Borost a rendőrség koronatanúként tartotta számon az olajmaffia-ügyben. Ez volt Magyarországon az első eset, hogy vétlen emberek is áldozatul estek alvilági leszámolásnak.

A BRFK a szlovák állampolgárságú Jozef Rohácot és bandájának tagjait gyanúsította több robbantásos bűncselekménnyel, így az Aranykéz utcai merénylettel és a Seres Zoltán ellen szintén 1998-ban elkövetett - akkor sikertelen - merénylettel.

A nyomozás kiderítette, hogy a felrobbant Polski Fiatot a szlovák Jozef Hamala, Rohác bandájának tagja vette meg hamis papírokkal.

A nyomozások adatai szerint a bűnözői csoport számlájára legalább tíz, 1998 tavaszán és nyarán elkövetett merénylet írható. Így többek között a Fidesz Lendvay utcai székházánál, illetve politikusok, Szájer József és Torgyán József lakásánál elkövetett robbantások is.

A rendőrség 2002. első negyedévében megszüntette az Aranykéz utcai 1998-as robbantás ügyében indított nyomozást.

Rohácot Szlovákiában Robert Remiás volt rendőr meggyilkolásával is gyanúsították, majd 2006 szeptemberében a pozsonyi ügyészség leállította az ellene folyó eljárást. A szlovák igazságügyi minisztérium még nem kapott hivatalos tájékoztatást Rohác elfogásáról. A felrobbantott rendőr fontos tanú lehetett volna az egykori szlovák köztársasági elnök fiának elrablásának ügyében. Rohác állítólag közel állt a szlovák titkosszolgálathoz is, Vladimir Meciar miniszterelnöksége idejében.

Az Aranykéz utcai robbantás. Fotó: MTI

A Paraméter.sk információi szerint Rohác jóban volt ismert szlovákiai maffiózókkal, így a Dunaszerdahelyen meggyilkolt Pápay-klán vezérével, valamint ellenfelével, Sátor Lajossal is.

Pavla Kopecká, a cseh bűnügyi rendőrség szóvivője szerint egy csehországi bíróság dönt majd arról, hogy a férfit Szlovákiának vagy Magyarországnak adják ki.