Auguszta
-3 °C
2 °C

Milliós üzlet a rokkantigazolványokkal

2005.01.24. 15:00
Csak Budapest belső kerületeiben több mint száz autót törtek fel január elseje óta kizárólag az új, az egész EU-ban ingyenes parkolásra jogosító rokkantigazolványokért: a papírok a feketepiacon 50-100 ezer forintot érnek, a rendőrség szervezett bűnözői csoportot sejt a lopások mögött.
Mobiltelefont, autórádiót és más értékeket is hátrahagynak egyre több, elsősorban a főváros belső kerületeiben elkövetett autófeltörésnél: a tolvajok kizárólag az új, január elseje óta érvényes, az uniós szabványoknak is megfelelő rokkantigazolványokra pályáznak, melyekke tulajdonosaik Magyarországon és az egész EU-ban bárhol ingyen parkolhatnak.

Az új kártyák a régiekkel ellentétben nem gépkocsihoz, hanem személyhez kötöttek: nem szerepel rajtuk rendszám, a jogosult azt bármilyen, őt szállító autóban használhatja. Ez viszont egyben azt is jelenti, hogy a szélvédő mögött elhelyezett iratról csak akkor lehet megállapítani, hogy az lopott, ha sorszáma alapján kiderül, körözik. A személyes adatokat a hátlap rejti, de a parkolóőrök egyébként sem igazoltathatnak.

Pontatlan adatok

Összesített adat még nincsen arra, hogy a fővárosban hány ilyen eset történt, de az Index által készített összegzés alapján biztosra vehető, hogy százas nagyságrendről van szó. Csak a VI. és a VII. kerületben január elseje óta közel negyven ilyen feltörést regisztráltak, a XIII-ban húszat, az V. kerületben öt-hatot - mondták el az érintett rendőrkapitányságokon. A legtöbb eset értelemszerűen a belső, valamelyik parkolási övezethez tartozó kerületben történik, hiszen ezekben ki kell tenni a szélvédő mögé a kártyát, de az Index által megkérdezett okmányirodákon, ahol az iratokat pótolni lehet, beszámoltak külső kerületekből elvitt, szélvédő mögött felejtett igazolványokról is, és "fertőzöttek" egyebek között a VIII. és IX. kerület egyes részei is.

Szervezett elkövetők

Valószínűsíthető, hogy a lopások mögött szervezett bűnözői csoport áll. Az autókat feltörők megbízásra, vélhetően néhány ezer, esetleg tízezer forintért dolgoznak, majd átadják az iratot az elosztónak. Bár pontos adatok nincsenek, becsülhetően 50-100 ezer forintot is ér a feketepiacon egy ilyen irat, mondta az Indexnek Fehér István főhadnagy, a VI.-VII. kerületi kapitányság bűnüldőzési alosztályvezetője. Ez már csak azért is valószínűsíthető, mert a korábbi, színes fénymásolóval is egyszerűen hamisítható igazolványokért is elkértek időnként ötvenezer forintot.

Szervezett elkövetésre gyanakodnak az V. és a XIII. kerületi rendőrök is, derült ki Mészáros Péter belvárosi rendőrkapitány és Battai Brigitta, a XIII. kerületi kapitányság sajtóreferense nyilatkozatából. A kerületek tudnak arról, hogy a jelenség általánossá vált a fővárosban, és egyfelől igyekeznek együttműködni, másfelől önálló akciókat is szerveznek. A belvárosban például a közúti ellenőrzések során minden rokkantigazolványt is ellenőriznek, nem áll-e körözés alatt.

Egyelőre sem a BRFK-n, sem az említett három kapitányságon nem tudnak arról, hogy bárki is lebukott volna hamis igazolvánnyal, és egyelőre egy ilyen kocsifeltörés tettesét sem sikerült elfogni. Kozák László, a BRKF szóvivője szerint előfordulhat az ügyek összevonása, amennyiben konkrét adatok merülnek fel arra, hogy szervezett elkövetőkkel állnak szemben.

A parkolóőrök és a belügyminiszter segítségét várják

A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) levélben fordul a belügyminiszterhez annak érdekében, hogy tegyen meg mindent az igazolványlopások visszaszorításáért. Szakály József főtitkár szerint megoldás lehetne, ha a parkolóőrök, akiknek kéziszámítógépeikbe hetente feltöltik a körözött okmányok listáját, jelentenék a rendőrségnek, ha ilyet találnak, és a hamis irattal parkoló autó rendszámát is továbbítanák. A MEOSZ ugyanakkor az önkormányzatokat is kéri arra, hogy a mozgássérültek autóira is adjanak ingyenes parkolást biztosító matricát: ezt ugyanis egyes kerületek elutasítják, mondván, hogy az igazolvánnyal amúgy is ingyen lehet parkolni. Emiatt viszont a mozgássérültek kénytelenek otthonuk előtt is a szélvédő mögött hagyni a kártyát, melyet sokszor éppen onnan visznek el.

A károsultak gondjai
Az autófeltöréssel keletkező, jellemzően több tízezer forintos kár mellett a mozgássérülteknek az igazolvány ellopását követő ügyintézés is sok gondot okoz. Az okmányirodákban kétezer forintért kapnak új igazolványt, de - mint az Indexnek egy érintett elmondta - számolni kell azzal is, hogy amíg az ügyintézésre sort tudnak keríteni, megbüntetik autójukat a parokólóőrök. Az Indexnek név nélkül nyilatkozó sértett azt mondta, egyelőre a parkolási társulásoknál sem tudták megmondani neki, elfogadják-e majd kimentésként a rendőrségi és önkormányzati jegyzőkönyveket arról, hogy az igazolvány ellopása miatt parkolt adott esetben napokig jegy nélkül az autó.

Szakály József szerint az uniós országokban nem jellemző, hogy lopnák a hasonló igazolványokat, és Magyarországon is csak addig működhet ez az iparág, amíg a lopott okmányokat felhasználók rá nem jönnek, hogy nem tudják használni az eltulajdonított papírokat.

Bár egyelőre ennek - úgy tűnik - nincs akadálya, azzal nem árt számolni: a "végfelhasználó" komoly, a kocsifeltörésnél is súlyosabb büntetésre számíthat. Míg utóbbi ugyanis a rongálással és az irat eltulajdonításával vétséget követ el, a lopott kártya felhasználása már közokirat-hamisításnak minősül, mely bűntettként három évig terjedő szabadságvesztéssel is szankcionálható. Ráadásul az is könnyen előfordulhat, hogy egy egyszer már ellopott kártyát visznek el újra.