Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Sokáig várattak egy szélütéses beteget

2005.03.31. 09:43
Mintegy negyven percig várakoztattak egy idős, agyvérzéses tüneteket mutató beteget a Rókus kórházban. A beteg most eszméletlen állapotban fekszik, egyelőre megjósolhatatlan, felépül-e.
Negyven percig tartott egy eszméletlen állapotban lévő, agyvérzéses tüneteket mutató 83 éves nő kórházi felvétele - értesült a Blikk.

A beteget Érdről szállították a mentők Budapestre, a Rókus kórházba. A lap meg nem erősített információi szerint helyhiányra hivatkozva tovább akarták innen irányítani, de végül, mintegy negyven perces várakozás után mégis felvették az intenzív osztályra.

Dr. Domján Gyula, a Rókus kórház főigazgatója azt mondta, hogy senki sem irányította a beteget másik kórházba. „Először mindig diagnózist kell felállítani, mérlegelni kell, hogy el tudjuk-e látni az adott beteget, s ha igen, akkor megkezdjük a kezelését - közölte a professzor. - Ebben az esetben is így történt. Elvégeztük a koponya computertomográfos vizsgálatát, majd a kézi lélegeztetőről intenzív osztályunk lélegeztetőgépére kapcsoltuk az agyvérzést szenvedett nénit. Eszméletlen állapotban fekszik, egyelőre megjósolhatatlan, felépül-e” - fogalmazott a Blikknek a főigazgató.

A szakirodalom szerint szélütés gyanúja esetén azonnal mentőt kell hívni. Minél előbb kórházba kerül a beteg, annál nagyobb esélye van a túlélésre és arra, hogy a lehető legkevesebb maradványtünettel gyógyuljon fel. Magyarországon évtizedek óta a stroke (agyi érkatasztrófa) a harmadik legfőbb halálok és leggyakoribb oka a tartós rokkantságnak.