Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Magyarokat üldöztek részeg szlovákiai romák

2006.10.24. 17:12
Nincs magyarázat egyelőre, miért üldöztek a határig szlovákiai romák magyarokat vasárnap. Állítólag magyarságukért, de lehet, hogy valamilyen közlekedési affér miatt.

Egy vasárnapi kassai autóversenyen, a tornyosnémeti határátkelő felé vezető úton öt szlovákul beszélő roma támadt rá a hazafele tartó magyar versenyzőkre, adta hírül a HavariaPress.

A magyar versenyzők tréleren szállították járművüket, a keskeny úton a mögöttük haladó szlovák gépkocsi sokáig nem tudta őket leelőzni, majd amikor az előzés sikerült, megállásra kényszerítették a gyanútlan magyarokat, írta a Népszabadság. A szlovák autóból (amelyen rendszám sem volt) romák ugrottak ki, majd fenyegetőzni kezdtek. Azt állították, egy felpattanó kő betörte a kocsijuk szélvédjét.

Üldözés a határig

A férfiak üvegekkel megdobálták a magyar gépkocsit, az magyar gékocsivezető könnyebben megsérült. Ezután a határig tartott az üldözés, ott a határőrök kihívták a rendőröket, akik előállították az agresszív szlovákokat.

A HavariaPress úgy tudja, a kassai megyei rendőrségi kihallgatáson a "magyarokat tettleg bántalmazó", megdobáló és agresszíven viselkedő romák nem árulták el, hogy milyen indítékból eredtek a magyar gépkocsi után. A támadókat a helyszini kihallgatás után mindezek ellenére nem vették őrizetbe, csak hétfőn idézték be őket a rendőrségre, a részletek tisztázása érdekében.

Nem a kő volt az ürügy

A kihallgatáson nem igazolódott be az a verzió, hogy a magyarokat azért támadták volna meg, mert a gépkocsijuk követ csapott volna fel a szemközt haladó szlovák járműre. Az viszont már bizonyos, hogy a rendszám nélküli személykocsit jogosítvány nélkül vezető férfi részegen ült a volánnál. Vele szemben ittas vezetés és garázdaság miatt emelhetnek vádat, ugyanígy egy utastársát is garázdasággal vádolják. A Skoda Octavia másik három utasa szintén ittas volt. A sofőr jogosítványát már korábban szabálysértés miatt bevonták.

A szlovákiai magyar médiumoknak nyilatkozva Fenyvesi Gábor, az egyik versenyző azt állította, hogy az intézkedő rendőrök nem jegyzőkönyvezték azokat a magyarellenes szidalmakat, amelyeket az ittas romák ordítoztak, sőt, a jegyzőkönyv másolatát sem kaphatták meg a bántalmazott magyarok. A Népszabadság úgy tudja, a férfiak azt ordibálták, hogy hogy a felpattant kő miatt a versenyzők meghalnak, és ugyanígy jár minden magyar.