Iván
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarokat üldöztek részeg szlovákiai romák

2006.10.24. 17:12
Nincs magyarázat egyelőre, miért üldöztek a határig szlovákiai romák magyarokat vasárnap. Állítólag magyarságukért, de lehet, hogy valamilyen közlekedési affér miatt.

Egy vasárnapi kassai autóversenyen, a tornyosnémeti határátkelő felé vezető úton öt szlovákul beszélő roma támadt rá a hazafele tartó magyar versenyzőkre, adta hírül a HavariaPress.

A magyar versenyzők tréleren szállították járművüket, a keskeny úton a mögöttük haladó szlovák gépkocsi sokáig nem tudta őket leelőzni, majd amikor az előzés sikerült, megállásra kényszerítették a gyanútlan magyarokat, írta a Népszabadság. A szlovák autóból (amelyen rendszám sem volt) romák ugrottak ki, majd fenyegetőzni kezdtek. Azt állították, egy felpattanó kő betörte a kocsijuk szélvédjét.

Üldözés a határig

A férfiak üvegekkel megdobálták a magyar gépkocsit, az magyar gékocsivezető könnyebben megsérült. Ezután a határig tartott az üldözés, ott a határőrök kihívták a rendőröket, akik előállították az agresszív szlovákokat.

A HavariaPress úgy tudja, a kassai megyei rendőrségi kihallgatáson a "magyarokat tettleg bántalmazó", megdobáló és agresszíven viselkedő romák nem árulták el, hogy milyen indítékból eredtek a magyar gépkocsi után. A támadókat a helyszini kihallgatás után mindezek ellenére nem vették őrizetbe, csak hétfőn idézték be őket a rendőrségre, a részletek tisztázása érdekében.

Nem a kő volt az ürügy

A kihallgatáson nem igazolódott be az a verzió, hogy a magyarokat azért támadták volna meg, mert a gépkocsijuk követ csapott volna fel a szemközt haladó szlovák járműre. Az viszont már bizonyos, hogy a rendszám nélküli személykocsit jogosítvány nélkül vezető férfi részegen ült a volánnál. Vele szemben ittas vezetés és garázdaság miatt emelhetnek vádat, ugyanígy egy utastársát is garázdasággal vádolják. A Skoda Octavia másik három utasa szintén ittas volt. A sofőr jogosítványát már korábban szabálysértés miatt bevonták.

A szlovákiai magyar médiumoknak nyilatkozva Fenyvesi Gábor, az egyik versenyző azt állította, hogy az intézkedő rendőrök nem jegyzőkönyvezték azokat a magyarellenes szidalmakat, amelyeket az ittas romák ordítoztak, sőt, a jegyzőkönyv másolatát sem kaphatták meg a bántalmazott magyarok. A Népszabadság úgy tudja, a férfiak azt ordibálták, hogy hogy a felpattant kő miatt a versenyzők meghalnak, és ugyanígy jár minden magyar.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!