Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Fű- és kokainrészecskék lengik be Róma belvárosát

2007.06.01. 10:17
A La Sapienza Egyetem környékén erősebb koncentrázumban kokain és marihuána nyomait mutatták ki olasz kutatók.

Marihuánát és kokaint találtak Róma levegőjében olasz kutatók, pedig nem azt kerestek, ők csupán a légszennyezettséget vizsgálták. Az örök város lakosai persze nem kábán járnak-kelnek, a kábítószer mennyisége csupán 0,1 nanogramm légköbméterenként - ami ötöde a toxikus anyagok megengedett felső határának -, és ilyen töménységet csupán a központi városrészben mértek, a La Sapienza Egyetem környékén, és ott is csak a téli hónapokban.

Nem kizárólag koksz

A levegőben a felmérők találtak persze egyebeket is, nikotint, koffeint és persze autók kipufogó gázát.

Drogokkal nemcsak az utcán, hanem például bankjegyeken és a csatornákban is találkozni. Néhány éve nürnbergi kutatók azt találták, hogy tíz euró bankjegy közül kilenc kokain nyomokat tartalmaz. A kokainfogyasztók összegöngyölt bankjegyeket használnak arra, hogy a drogot beszippantsák orrukba.

Nem sokkal később Olaszországban, majd Angliában és végül Németországban a folyókban található kokainnyomokat elemezték. Az első eredmények arra utalnak, hogy ott is jóval több kokaint fogyasztanak, mint eddig gondolták. A németek csak a Rajna mentén évente 11 tonna lebontott kokaint csorgatnak a wc-k lefolyójába. A becslés alapján az elfogyasztott kokain értéke 410 milliárd forint.