Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fákra, tetőkre menekültek az emberek Székelyföldön

2005.08.25. 13:49
Már huszonöt áldozatot követelt Romániában a hatalmas esőzés, és az azt követő áradás. Székelyudvarhelyen és környékén tizenhárman haltak meg, több eltűnt embert keresnek. A szemtanuk szerint emberemlékezet óta nem volt a környéken ehhez hasonló árvíz.

"A víz már visszahúzódott, és megkezdődtek a munkák - mondta az Indexnek Szász Jenő, Székelyudvarhely polgármestere. - Rengeteg felajánlást kaptunk már Magyarországról, és a romániai emberektől is. A városunkba érkezik a nap folyamán a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, Vasile Blaga belügyminiszter, és több tisztségviselő, hogy saját szemükkel mérjék fel a helyzetet."

Az áradások olyan súlyos károkat okoztak, hogy a környék kormányzati segítségre szorul. A településen az első adatok alapján 88 milliárd régi lej (600 millió forint) a károk összege, és ebben nincsen benne a környék falvait ért hatalmas pusztítás.

Már tizenhárom áldozata van a Székelyudvarhelyen történt áradásoknak, három személyt még mindig keresnek, jelentette a Hargita megyei rendőrség az MTI-nek. Romániában 25-re emelkedett a halottak száma.

Holnap temetés

"El sem tudják képzelni hogy mi van itt, ha nem látják a saját szemükkel - mondta az Indexnek Farkaslaka plébánosa. -Többen azt mondják, hogy 1913-ban volt ilyen árvíz, de az sem volt ilyen pusztító."

A kis patak, ami békésen szokott csörgedezni, most házakat, autókat mosott el. Volt, hogy a házak portáján keresztül sodort egy traktort a víz. Az utcákat mindenhol iszap, szenny, és törmelék borítja. Döglött állatok vannak felcsavarodva a még épen maradt villanyoszlopokra. A falu belső részein nincs áram, tiszta víz, de a telefon is elhallgatott. A hidakat is elmosta az áradat, és a mederben összetört autók hevernek. Amelyik házat nem mosta el a víz, annak a falai nedvesedtek át, így vált szinte lakhatatlanná. Mindenki ott húzza meg magát, ahol tudja, mondta a plébános.

Farkaslakán - Tamási Áron szülőfalujában - három áldozat volt. Két idős asszonyt a házában öntött el az iszap, és már nem tudtak elmenekülni. Egy harmadik nő a családjába kapaszkodva próbálta menteni gyerekeit, de elsodorta az áradat. "Holnap temetem mindhármukat" - mondta a plébános.

Katasztrófális helyzet

Helyi lapok beszámolói szerint a környező településeken is kaotikus a helyzet. Kedden az esti órákban a Sürgősségi Esetek Felügyelőségének osztaga, tűzoltók, a csíkszeredai és székelyudvarhelyi hegyivadászok, csendőrök katonai kétéltű járművekkel, teherautókkal igyekeztek menteni a házakban rekedt személyeket. Constantin Strujan prefektus helikoptert is igényelt, mivel Siménfalván több személy is fákra menekült az ár elől. A helikopter az időjárási viszonyok miatt nem tudott felszállni.

Nyikómalomfalván három méter magasan állt a víz, fákat csavart ki, autókat sodort magával. Egy helyi lakos a Hargita Népének elmondta, hogy először csak a kerítésre mászott fel, később már a tetőn kellett menedéket keresnie. De volt, aki egy kapulábba kapaszkodott, és azzal együtt sodorta el az ár.

A Székelyudvarhely-Székelykeresztúr szakaszon leállt a közlekedés, miután leszakadt a galambfalvi híd. A víz 800 házat árasztott el, 11 híd használhatatlan, 30 hektár termőföld van víz alatt, valamint 31 helység maradt villanyáram nélkül. A helyi beszámolók szerint szünetel a telefon- és az ivóvíz szolgáltatás is.

Újból népszámlálást kell tartani az érintett településeken, mert nem tudni, hogy vannak-e még eltűntek, nyilatkozta a romániai lapoknak Radu Sandu, Moldovan megyei rendőrparancsnok, aki szerdán a helyszínen volt. Az elhunytak 62 és 90 év közöttiek. Becslések szerint 1 450 000 köbméter víz vonult le az áradással, másodpercenként 200 köbméteres hozammal.