Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Romák is gyűjtenek az Olaszliszkán megölt tanár családjának

2006.10.27. 19:01
Az olaszliszkai romák is elítélik Szögi Lajos tiszavasvári tanár agyonverését, szerény körülményeik mellett ők is gyűjtést szerveznek a férfi családjának megsegítésére - mondta Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) vezetője Olaszliszkán.

A Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesülete (ÉKE) biztosítja az olaszliszkai gyilkosság egyik gyanúsítottjának, idősebb H.Dezsőnek a jogi védelmet a bíróság előtt - közölte Száva Vince a szervezet vezetője.

A bűncselekményt elítélik - szögezte le, hozzáfűzve: az előzetes letartóztatásba helyezett három férfi közül kettő beismerte, hogy részt vett annak elkövetésében, míg az ÉKE által felkért ügyvéd védence, H. Dezső ártatlannak vallja magát.

Száva Vince hangsúlyozta: a gyanúsítottak családtagjai is elítélik a történteket, a helyi romák együtt éreznek az áldozat családjával és maguk is pénzgyűjtést kezdeményeztek, hogy "szerény adományukkal támogathassák Szögi Lajos özvegyét, családját." Száva Vince szerint ahhoz, hogy hasonló eset ne következzen be, arra fel kell készíteni a romákat.

A zempléni Olaszliszkán október 15-én brutális kegyetlenséggel verték halálra Szögi Lajost, aki a faluban autójával - amelyben két kislánya is utazott - elsodort egy 11 éves helybéli kislányt, aki könnyebben sérült meg. A lincselés után összesen három embert vettek őrizetbe. Szögi Lajost múlt hét szombaton temették el a tiszavasvári temetőben.