Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Húszezer eurót csalhattak ki a roma kárpótlással

2004.09.09. 15:21
Összesen huszonegy gyanúsított van a "roma kárpótlási ügyekben". Az eljárás során több millió forint jogtalan felvételétre derült fény, a rendőrség csalás vagy annak kísérlete, valamint közokirat- és magánokirat-hamisítás miatt javasol vádemelést.
Vádemelési javaslattal zárult csütörtökön az a közel egy éve tartó rendőrségi nyomozás, amelyet az úgynevezett "roma kárpótlási ügyekben" folytatott a Sárvári Városi Rendőrkapitányság.

"Összesen huszonegy személyt gyanúsítunk csalással vagy annak kísérletével, valamint közokirat- és magánokirat-hamisítással" - ismertette Szalai Ferenc százados, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A nyomozás során megállapították, hogy az ügy négy fő gyanúsítottja, három sárvári és egy zalaegerszegi lakos a második világháború idején Ausztria területére kényszermunkára elhurcolt roma személyek kárpótlási ügyének intézését vállalta el, majd a kárpótoltakat "megtévesztve és tévedésben tartva" a kárpótlás teljes összegét, vagy annak egy jelentős részét kicsalta tőlük.

Nem voltak jogosultak

A fő gyanúsítottak a megalapozott gyanú szerint a kárpótlási összegek megszerzése érdekében rábeszéléssel, félrevezetéssel olyanokat is felterjesztettek kárpótlásra, akik erre nem voltak jogosultak, de olyanok is voltak a jogosulatlan kárpótlási kérelmeket aláírók között, akik tudtak a bűncselekményről és részt vettek a csalásban.

A kérelmeket valótlan nyilatkozatok alapján közjegyzői okiratba foglalták, és ezeket az okmányokat terjesztették fel a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül az Osztrák Megbékélési Alaphoz, amely ezt követően két alkalommal összesen közel tízezer eurót fizetett ki jogtalanul.

Nem voltak jogosultak

A félrevezetettek minden esetben idős emberek voltak, akiktől az elkövetők személyazonossági igazolványaikat és nyilatkozataikat azzal csalták ki, hogy ők egy idős emberekről gondoskodó szervezet munkatársai, és segélyeket intéznek. "Az eljárás során több millió forint jogtalan felvételére derült fény és tizenegy esetben sikerült a hatóságoknak további kifizetéseket megakadályozni" - mondta el a százados, aki közölte az is: a gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!