Valér
4 °C
8 °C

Nem nyomoznak tovább a kecskeméti rendőr ügyében

2004.11.09. 19:35
Fellebbezésre készül annak a roma családnak az ügyvédje, amelynek egyik tagja a nyáron rendőri intézkedés közben halt meg szívelégtelenségben. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség szerint ugyanis nem történt bűncselekmény, ezért megszüntették az eljárást a rendőr ellen.
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást annak a rendőrnek az ügyében, aki július 25-én Kecskeméten egy bevásárlóközpontban megpróbált elfogni egy roma férfit, aki az intézkedés közben meghalt - jelentette be a megyei főügyész helyettese kedden. "Az ügyészség bűncselekmény hiányában szüntette meg az eljárást, mert a család által felkért orvos szakértő jelentése megerősítette az elsődleges szakértői vizsgálat eredményét, amely szerint az elhunyt roma férfi szívbetegsége következtében halt meg" - mondta Szabó Ferenc.

Az intézkedés nem volt szakszerű

Gyury József, a család ügyvédje, aki a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének az alelnöke, elmondta, hogy jelenleg tanulmányozza az ügyészségi határozatot, és fellebbezést készít elő a Legfőbb Ügyészséghez. Az ügyvéd álláspontja szerint gondatlan emberölés nem történt, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés azonban igen, "mert a szakszerűtlen rendőri intézkedés (...) mindenféleképpen megállapítható, itt most lényegtelen, hogy szívbaja volt-e a gyereknek vagy sem". Hozzátette: "A szakértő engem nem befolyásol, mert a rendőri intézkedés nem volt szakszerű."

Emlékezetes, hogy az idén nyáron Kecskeméten, az egyik áruházban bevásárló civil ruhás rendőr felismert egy 19 éves roma fiatalembert, aki ellen körözés volt érvényben. A rendőr szolgálatba helyezte magát, és megpróbálta őrizetbe venni a körözött férfit, akinek a segítségére sietett a testvére. A férfi több alkalommal kiszabadult a rendőr fogásából. Végül a rendőr több száz méter üldözés után a földre teperte a fiatal férfit, aki azonban rövid időn belül meghalt. A rendőr megpróbálta újraéleszteni, de a kiérkező mentősök már csak a halál beálltát állapították meg.

Súlyos, pangásos szívelégtelenség

Az intézkedő rendőrzászlóst Király Ferenc, Bács-Kiskun megye rendőrfőkapitánya az eset után szolgálatából felmentette, de pár nap után, az előzetes orvos szakértői vélemény ismeretében ismét szolgálatba helyezte, mert kiderült, hogy súlyos, pangásos szívelégtelenség volt az alapbetegsége a 19 éves körözött roma férfinak. Szabó Ferenc elmondta, hogy vizsgálatot folytatnak hivatalos személy elleni erőszak büntette miatt az intézkedő rendőrre támadó férfi - az elhunyt fiatalember testvére - ellen.