Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A rendőröket és a romákat is feljelentették

2002.11.05. 17:30
A gyöngyösi rendőrkapitány csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentette a november 1-én a gyöngyösi kórházban történtek nyomán a gyászló romákat. Az 50 fős csoport tagjai is sérelmezik a történteket, és másképp emlékeznek az incidensre, ezért ők is feljelentést tettek.
Fridik József gyöngyösi rendőrkapitány öt személy esetében kezdeményezte az eljárás megindítását - mondta Hajdú Tamás, a nyomozó hivatal vezetője, akinek három napon belül kell eldöntenie, megindítja-e az üggyel kapcsolatos nyomozást.

A kaptány elmondta, hogy a november 1-én történt összetűzés során mind a hat intézkedő rendőrt inzultus érte. Egyikük súlyos, ketten pedig könnyű sérülést szenvedtek, továbbá egy rendőrnőt a hajánál fogva rángatták.

Az üggyel kapcsolatban kedden délelőtt a rendőrök ellen is feljelentés érkezett a hivatalhoz. Szikinger István ügyvéd több ismeretlen rendőr ellen tette meg a feljelentést. Az ügyvéd mellékelte azt a panaszlevelet, amelyet Fridrik József gyöngyösi rendőrkapitánynak juttatott el.

A levélben - mint azt Hajdú Tamás közölte - az esetről csupán annyi olvasható, hogy több rendőr ok nélkül bántalmazott több romát, miközben a rendőrök hangosan "cigányoztak".

Hangosan gyászoltak

A történtek előzménye, hogy november 1-én hat roma származású személy és több rendőr sérült meg a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban, egy 40-50 tagú gyászoló roma családdal szemben alkalmazott rendőri intézkedés nyomán.

A romák azt állítják, hogy nem szolgáltattak okot az intézkedésre, csupán hagyományaiknak megfelelően a szokásosnál zajosabban adtak hangot hozzátartozójuk halála miatti gyászuknak. A gyöngyösi rendőrkapitány ezzel szemben azt közölte, hogy a családtagok rátámadtak a rendőrökre, akik szabályosan jártak el.

A megyei kapitány szerint jogszerű volt az intézkedés

Kedden megerősítette a gyöngyösi kórházban november 1-jén alkalmazott rendőri intézkedés jogszerűségét a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, aki szerint a vizsgálatok a szakszerűséget sem vonják majd kétségbe. Tuza László dandártábornok kedden, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Bugát Pál Kórházban családtagját gyászoló 50-60 fos roma család felborította a rendet, több beteg félelmében elhagyta a kórtermeket, vagy bezárták az ajtókat.

Mi történt a kórházban?

A megyei kapitányság vezetője közölte, hogy a nővérek a biztonsági embereket kérték fel a rend helyreállítására, de miután ez nekik nem sikerült, értesítették a rendőrséget.

A helyi kapitányságról a kórházba egy hat fős csoport vonult ki, akik már a földszintről hallották a harmadik emeleti hangzavart, sőt információjuk volt arról, hogy néhány ittas személy is tartózkodik a társaságban. Berecz László zászlós, a rendőri csoport járőrvezetője távozásra szólította fel a tömeget, akik ennek eleget tettek, azonban a család egyik szolnoki illetőségű tagja rátámadt a hatóság embereire. A sajtótájékoztatón jelen lévő zászlós hozzátette, hogy a tömegből három-négy férfi a támadó segítségére sietett.

Berecz László zászlós elismerte, hogy a család egyik tagját odabillincselték a kórházban egy ajtóhoz, mivel más kényszerítő intézkedés nem vezetett eredményre, de cáfolta, hogy rugdosták volna a férfit.

Főigazgató vizsgálja az ügyet

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Salgó László országos rendőrfőkapitány azonnal vizsgálatot rendelt el, miután az eset tudomására jutott. Az ügy súlyát jelzi, hogy a vizsgálatok elvégzésével az ORFK közbiztonsági főigazgatóját bízta meg, aki szerdán a helyszínen tájékozódik az ügy körülményeiről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?