Vilhelmina
12 °C
28 °C

A rendőröket és a romákat is feljelentették

2002.11.05. 17:30
A gyöngyösi rendőrkapitány csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt feljelentette a november 1-én a gyöngyösi kórházban történtek nyomán a gyászló romákat. Az 50 fős csoport tagjai is sérelmezik a történteket, és másképp emlékeznek az incidensre, ezért ők is feljelentést tettek.
Fridik József gyöngyösi rendőrkapitány öt személy esetében kezdeményezte az eljárás megindítását - mondta Hajdú Tamás, a nyomozó hivatal vezetője, akinek három napon belül kell eldöntenie, megindítja-e az üggyel kapcsolatos nyomozást.

A kaptány elmondta, hogy a november 1-én történt összetűzés során mind a hat intézkedő rendőrt inzultus érte. Egyikük súlyos, ketten pedig könnyű sérülést szenvedtek, továbbá egy rendőrnőt a hajánál fogva rángatták.

Az üggyel kapcsolatban kedden délelőtt a rendőrök ellen is feljelentés érkezett a hivatalhoz. Szikinger István ügyvéd több ismeretlen rendőr ellen tette meg a feljelentést. Az ügyvéd mellékelte azt a panaszlevelet, amelyet Fridrik József gyöngyösi rendőrkapitánynak juttatott el.

A levélben - mint azt Hajdú Tamás közölte - az esetről csupán annyi olvasható, hogy több rendőr ok nélkül bántalmazott több romát, miközben a rendőrök hangosan "cigányoztak".

Hangosan gyászoltak

A történtek előzménye, hogy november 1-én hat roma származású személy és több rendőr sérült meg a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban, egy 40-50 tagú gyászoló roma családdal szemben alkalmazott rendőri intézkedés nyomán.

A romák azt állítják, hogy nem szolgáltattak okot az intézkedésre, csupán hagyományaiknak megfelelően a szokásosnál zajosabban adtak hangot hozzátartozójuk halála miatti gyászuknak. A gyöngyösi rendőrkapitány ezzel szemben azt közölte, hogy a családtagok rátámadtak a rendőrökre, akik szabályosan jártak el.

A megyei kapitány szerint jogszerű volt az intézkedés

Kedden megerősítette a gyöngyösi kórházban november 1-jén alkalmazott rendőri intézkedés jogszerűségét a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, aki szerint a vizsgálatok a szakszerűséget sem vonják majd kétségbe. Tuza László dandártábornok kedden, a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Bugát Pál Kórházban családtagját gyászoló 50-60 fos roma család felborította a rendet, több beteg félelmében elhagyta a kórtermeket, vagy bezárták az ajtókat.

Mi történt a kórházban?

A megyei kapitányság vezetője közölte, hogy a nővérek a biztonsági embereket kérték fel a rend helyreállítására, de miután ez nekik nem sikerült, értesítették a rendőrséget.

A helyi kapitányságról a kórházba egy hat fős csoport vonult ki, akik már a földszintről hallották a harmadik emeleti hangzavart, sőt információjuk volt arról, hogy néhány ittas személy is tartózkodik a társaságban. Berecz László zászlós, a rendőri csoport járőrvezetője távozásra szólította fel a tömeget, akik ennek eleget tettek, azonban a család egyik szolnoki illetőségű tagja rátámadt a hatóság embereire. A sajtótájékoztatón jelen lévő zászlós hozzátette, hogy a tömegből három-négy férfi a támadó segítségére sietett.

Berecz László zászlós elismerte, hogy a család egyik tagját odabillincselték a kórházban egy ajtóhoz, mivel más kényszerítő intézkedés nem vezetett eredményre, de cáfolta, hogy rugdosták volna a férfit.

Főigazgató vizsgálja az ügyet

Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója elmondta, hogy Salgó László országos rendőrfőkapitány azonnal vizsgálatot rendelt el, miután az eset tudomására jutott. Az ügy súlyát jelzi, hogy a vizsgálatok elvégzésével az ORFK közbiztonsági főigazgatóját bízta meg, aki szerdán a helyszínen tájékozódik az ügy körülményeiről.