Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Gyilkossági kísérletért tíz év

2005.01.04. 14:34
A vádlott Kecskeméten élő nagybátyjától pénzt kért, de a rokon elutasította a kérést. Ekkor a román állampolgárságú fiatalember egy acélrúddal legalább ötször fejbe verte, majd összeszedte az értékeket és Romániába menekült.

Nyereségvágyból elkövetett emberölés kísérletében találta bűnösnek K. István János román állampolgárt a Szegedi Ítélőtábla, ezért távollétében tíz év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden, és végleges hatállyal kitiltotta a Magyar Köztársaság területéről. Az ítélőtábla ezzel a döntéssel helybenhagyta az első fokon eljáró Bács-Kiskun Megyei Bíróság ítéletét.

A 28 éves férfi 1999. májusában felkereste Kecskeméten élő nagybátyját, akitől nagyobb összeget kért, de ő elutasította a kérést. Ekkor egy acélrúddal támadt a sértettre, legalább ötször fejbe verte. A földre zuhant eszméletlen férfit tovább ütötte, életveszélyes sérüléseket okozva ezzel a rokonnak.

A fiatalember végül ékszert és valutát vett magához, és taxival az ártándi határállomásra utazott, és a bűncselekmény elkövetése után már nem tért vissza Magyarországra. A román hatóságok a vádlottat - aki bűnösségét a nagyváradi ügyészségen tett vallomásában tagadta - nem adták ki, és nem is vállalták a büntetőeljárás lefolytatását, így a vádlott távollétében, Magyarországon kellett ítéletet hozni.