Valér
2 °C
8 °C

Bukaresti hírszerzés: Magyarországról jött a madárinfluenza

2006.05.22. 21:48
A román hírszerzés szóvivője szerint magyar és szlovák baromfi-szállítmány miatt fertőzödtek meg a brassói pulykacsibék. Egy román lap szerint Bábolnáról származott a hús, a magyar főallatorvos szerint Magyarországról nem juthatott ki fertőzött termék.

Magyarországról és Szlovákiából importált élő baromfival érkezett az erdélyi Brassó megyei Feketehalom egyik baromfineveldéjébe a májusi romániai madárinfluenza-járványt előidéző H5N1-es vírus - közölte hétfőn késő este nyilvánosságra hozott sajtóközleményében a román hírszerző hivatal (SRI).

A SRI szóvivőjének közleménye szerint a májusi madárinfluenza-járványt előidéző vírust Magyarországról és Szlovákiából importált fertőzött pulykacsibékkel hurcolta be Romániában az erdélyi Feketehalom nevű helység egyik baromfineveldéjének tulajdonosa.

48 ezer pulykacsibét importáltak tőlünk

Az előzetes letartóztatásban levő baromfitelep tulajdonosa állítólag 48 ezer napos pulykacsibét importált Magyarországról. A pulykacsibék több mint fele aztán hamarosan elpusztult, s az elhullott állatokat a törvénysértő tulajdonos titokban, a város határában hanyag módon földelte el, s az elhullott pulykanövendékek temetője a gyorsan terjedő fertőzés forrásává vált - jelentette a SRI-közleményre hivatkozó román média.

A SRI bekapcsolását a járvány okainak és kiinduló pontjának felderítésébe Traian Basescu államfő Gheorghe Flutur mezőgazdasági miniszter felkérésére rendelte el - emlékeztettek román hírforrások.

Kitiltja Magyarország a román vendégmunkások egy részét?
Arra fogja kérni Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a baromfitelepek üzemeltetőit, hogy ne fogadjanak vendégmunkásokat olyan területekről, ahol a madárinfluenza felütötte a fejét - ezt a miniszter hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be. Gráf József súlyosnak minősítette a romániai helyzetet, rámutatva arra, hogy a madárinfluenza egyre közelebb kerül a határhoz. Leszögezte, hogy Magyarország minden segítséget megad az ottani hatóságoknak, de - mint uniós határországnak is - fokoznia kell a biztonsági intézkedéseket. Ennek keretében szigorítják az állategészségügyi ellenőrzéseket a határon - jelezte.

Az egyik bukaresti napilap, a Jurnalul National azt állítja a keddi számában, bábolnai Aviagen Kft.-től származnak azok a Magyarországról importált napos pulykacsibék, amelyek állítólag a romániai madárinfluenza-esetek kirobbanásának az okozói. A lap internetes oldalán már korábban olvasható cikk ugyancsak a hírszerzés jelentésére hivatkozik, amikor azt állítja, január 17-én 48 860 darab napos pulykacsibét importáltak az említett telepek a bábolnai Aviagen Kft-től, s e csibék egy része kereskedelmi forgalomba is került, más részük elhullott, és elégették az állati tetemeket.

A SRI-jelentésben állítólag az is olvasható, hogy a feketehalmi Protan-Codlea cégnél 2006. május 2. és 12. között mintegy 200 tonna csibetetemet égettek el. A Jurnalul National a titkosszolgálati jelentésben szereplő információk "súlyos mivoltára" való tekintettel azt kéri az illetékes intézményektől, hogy oldják fel a dokumentum titkosságát, és tegyék azt közzé.

A főállatorvos cáfol

"Az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1-es vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amelyeket bejelentettünk" - mondta a magyar főállatorvos hétfőn este az MTI-nek a román állításokra reagálva. Süth Miklós, aki a nemzetközi járványügyi hivatal éves közgyűlésén tartózkodik Párizsban, azt mondta, a közgyűlésen ott van a szlovák főállatorvos is, akivel egyeztetett a román hírszerzés nyilvánosságra hozott közleményéről.

"Az ő országukban és a mi országunkban is az Európai Unió által elvárt monitoring-rendszer működött és működik. Ennek az az eredménye, hogy teljes biztonsággal merjük állítani, hogy az elmúlt időszakban Magyarországon a H5N1 vírust kizárólag azokban az esetekben találtuk meg, amiket bejelentettünk." A román hírszerzés bejelentéséről nincs hivatalos információja, és a román állategészségügyi hatóság sem jelezte, hogy információja szerint Magyarországról és Szlovákiából hurcolták volna be a vírust. "Ha ők ilyet feltételeznének, akkor Magyarországhoz kellett volna fordulniuk, mivel a járványvédelemnél az a legfontosabb, hogy minél hamarabb információnk legyen."

Az előző évben 11 ezer vizsgálatot végeztek el azért, hogy a H5N1-es vírust megtalálják, és csak azokban az esetekben találták meg, amelyeket bejelentettek.