Szilárda
-4 °C
2 °C

Romániából emigrált a New York-i robbantó

2006.07.12. 09:49
Túlélte Hitlert és a Vasgárdát, de attól félt, hogy felesége a román kommunistákhoz hasonlóan kisemmizi őt - ezt írja Bartha doktorról, a New York-i házrobbantóról a román újság, a Libertatea. A lap szerint Bartha román volt.

Egy Romániából kivándorolt, román származású orvos robbantotta fel magát és a tulajdonában lévő épületet New Yorkban - írja a Libertatea című román lap. A Libertatea nem ír arról, hogy az eddig magyarnak hitt Nicholas Bartha magyar lenne - bár arról az Indexen már korábban beszámoltunk, hogy a New York-i doktor magyarul, románul, héberül és spanyolul is beszélt, az angolon kívül.

Mint ismeretes, a férfi egy nehéz válás közben döntött úgy, hogy felrobbantja magát és saját házát Manhattanben. Felesége ugyanis négymillió dollárt követelt tőle, amit ő nem volt hajlandó kifizetni, illetve ehhez el kellett volna adnia manhattani házát.

"Kisemmiznek, mint a kommunisták Romániában"


Bartha doktor házának maradványai
A román lap más részleteket idéz abból az emailből, amelyet az amerikai lapok citáltak, s amelyet Bartha tette elkövetése előtt feleségének, illetve annak jogászának küldött. Bartha ugyanis nem akarta, hogy felesége kikényszerítse háza eladását, ezért robbantott, az indoklásból azonban a Libertatea egy érdekes részt emelt ki: a 66 éves orvos ugyanis arra hivatkozott: nem akarja, hogy "ugyanúgy kisemmizzék, mint 1947-ben Romániában a kommunisták".

A Libertatea szerint a román származású Nicholas Bartha a hatvanas években hagyta el Romániát, 1965 óta lakik az Egyesült Államokban. Az orvos a most felrobbantott épületet 1980-ban vásárolta meg, első látásra "beleszeretett" a manhattani ingatlanba.

A feleségének, Cordulának írt emailjében Bartha meg is jegyzi: "Cordula, remélem, elégedett vagy ezzel az eredménnyel. Így bánnak egy emberrel, aki zsidó, és akit sem Adolf (Hitler), sem a Vasgárda (ez egy román szélsőjobboldali szervezet volt) nem tudott megölni. Azt hiszem megérdemlek egy koporsót, ami hétmillió dollárt ér, és amiért 65 évig dolgoztam."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!