Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tízmillió románnak nincs higiénikus vécéje

2006.07.13. 09:21
Egy brit szervezet, a WaterAid jelentése szerint 14 milliárd euróba kerülne Románia csatornázása és vízellátásának biztosítása. A bukaresti Adevarul által idézett WaterAid szerint tízmillió román "nem fér hozzá higiénikus vécéhez".

Ahhoz, hogy felszámolják az udvari vécéket, 14 milliárd euróra lenne szükség, kezdi a cikkét az egyik legtekintélyesebb bukaresti napilap, az Adevarul. Mindez a brit szervezet, a WaterAid jelentésén alapul. Persze nem az udvari vécék eltüntetése kerülne ennyibe, hanem a megfelelő víz- és csatornaberuházások megépítése.

Nincs hozzáférés

Egyrészt szükség lenne a szennyvíz tisztítására, a csatornahálózat kiépítésére, és a meglévő vízvezetékek felújítására, állapítja meg a brit tanulmány. A WaterAid kimutatása szerint Romániában tízmillió embernek "nincs hozzáférése higiénikus vécéhez".

Valójában az Adevarul szerint ennél súlyosabb a helyzet. A lakosság fele egyáltalán nem kapcsolódik rá a közcsatornákra, egy csomó városban hiányoznak a szennyvíztisztítók, illetve a vízkezelők.

2018-ig minden városban kéne csatornarendszer

A román környezetvédelmi miniszter, Sulfina Barbu szerint "a következő 15-20 évben óriási összegű befektetésekre lesz szükség a vízügyi területen. Ezeket a beruházásokat elsősorban a helyi önkormányzatoknak kellene megcsinálniuk. (Barbu neve nem lehet ismeretlen Magyarországon: ő függesztette fel nemrégiben, áprilisban a tervezett verespataki aranybánya környezetvédelmi engedélyezését.)

A miniszter szerint a helyi önkormányzatok felelőssége, hogy összegyűjtsék és megtisztítsák a szennyvizeket, és ellássák ivóvízzel a lakosságot. Egy európai uniós előírás szerint egyébként Romániában 2018-ig minden településnek rendelkeznie kellene víz- és csatornarendszerrel.

Csak nyolc városban van biológiai tisztítás?

Jelenleg 244 városi szennyvíztisztító működik Romániában, de ezek közül 236 csak "elsődleges" tisztításra képes. (Ez az európai meghatározások szerint azt jelenti, hogy biológiailag nem tisztítják meg a vizeket, csak "fizikai és kémiai eljárással" ülepítik a lebegőanyagokat, vagy legalábbis olyan eljárást alkalmaznak, amelynek eredményeként a szennyvíz szervesanyag tartalma ötödével, összes lebegőanyag tartalma legalább felével csökkenthető.) Mindebből egyébként az is következik, hogy mindössze nyolc román városban tisztítják biológiailag is a szennyvizet.

A romániai csatornázás helyzete egyelőre nem túl biztató: huszonkét, 150 ezernél nagyobb lélekszámú város esetben már finanszírozással együtt várnak a projektek megvalósításra, 58 olyan településen viszont, ahol többen élnek százezernél, mégsincs pénzügyi háttere egy ilyen beruházásnak, írja az Adevarul.