Árpád
-2 °C
3 °C

Gyászoló romákkal verekedtek össze a rendőrök

2002.11.04. 16:34
Túl hangosan gyászolta elhunyt rokonát egy roma család Gyöngyösön, ezért a kórházi dolgozók riasztották a rendőrséget, a helyszínen azonban verekedés tört ki, melyben hat roma és mind a hat intézkedő rendőr megsérült. A romák súlyos testi sértés és bántalmazás, a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak miatt tett feljelentést.
Hat roma és mind a hat intézkedő rendőr megsérült abban a verekedésben, ami egy rokonait gyászoló roma család és helyszínre kiérkező rendőrök közt tört ki Gyöngyösön még pénteken. Az ötvenfős család a gyöngyösi Bugát Pál kórházban siratták elhunyt rokonukat, "a roma szokások szerint, hangosan" - mondta el az MTI-nek Lakatos Zsolt, a gyöngyösi önkormányzat kisebbségi bizottságának elnöke.

Rátámadtak a gyászolókra

A kórház dolgozói a hangoskodás miatt riasztották a rendőrséget. A helyszínre érkező hat rendőr "minden indok nélkül rátámadt a családra" - mondta el a roma önkormányzati képviselő. A rendőrök a támadás során több romát is súlyosan bántalmaztak, ezt hat látlelettel is tudják igazolni - mondta.

Legurult a lépcsőn

A gyöngyösi rendőrkapitány szerint beosztottai, akik valamennyien megsérültek az intézkedés során, a szabályoknak megfelelően jártak el. A rendőrök felszólították a hangoskodó csoport tagjait, hogy hagyják el az intézményt. A család tagjai azonban ellenállást tanúsítottak, egyikük a zubbonyánál megragadta az egyik rendőrt, a földre zuhantak és legurultak a lépcsőn - nyilatkozta Fridrik József rendőrkapitány az MTI-nek.

"Gumibottal törték meg a csoport ellenállását"

"A megtámadott rendőr kollégái társuk segítségére siettek és gumibottal törték meg a csoport ellenállását" - mondta Fridrik. A rendőrség öt személyt állított elő és valamennyiük ellen eljárást indított hivatalos személy elleni erőszak miatt. Az őrizetbe vett családtagokat még aznap este elengedték a gyöngyösi rendőrkapitányságról.

Az ügyben érintett roma család tagjai súlyos testi sértés és hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt tettek feljelentést a Heves Megyei Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál. Mivel az eset a hétvégén történt, a hivatalhoz még nem érkezett meg a feljelentés, így nem tudtak érdemben nyilatkozni az Indexnek.

Rendőrök romák ellen
Az elmúlt években több bírósági ítélet született rendőrök romák sérelmére elkövetett bűncselekménye kapcsán. Júniusban több évnyi letöltendő börtönbüntetésre ítélt két rendőrt a Salgótarjáni Városi Bíróság, amiért tavaly év elején bosszúból bántalmaztak és fegyverrel megfenyegettek egy kisterenyei roma családot. Egy hónappal korábban letöltendő szabadságvesztésre ítéltek két rendőrt és két halőrt, mert a múlt év tavaszán bántalmaztak és a Tiszába zavartak négy roma fiatalt. Februárban a Pest Megyei Bíróság kényszervallatás és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt másodfokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az aszódi rendőrőrs parancsnokát és három társát.
Az ügyészség adatai szerint tavaly a közel 2500 rendőrök által elkövethető bűncselekménnyel kapcsolatos eljárásból 301 zárult vádemeléssel. A szándékosságot feltételező, legsúlyosabban büntethető 315 kényszervallatási feljelentés esetében ez az arány még kisebb: az ügyek mindössze hat százalékában született vádirat a rendőrökkel szemben.

Forrás:Roma Sajtóközpont

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?