Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Esküvő helyett lövöldözés két roma család közt Romániában

2008.02.28. 19:23
Tizenhárom ember kórházi ápolásra szorul egy sikertelen esküvő után lövöldözéssé fajult konfliktus miatt Romániában. A hatóságok 200 csendőrt vetettek be a szerdán két roma klán között kirobbant háborúskodás megfékezésére.

A Bukarest közelében levő Sintesti (Szintest) helységben élő két roma klán közötti, lövöldözésig fajult konfliktust kiskorúak házassága körüli nézeteltérés váltotta ki. A verekedésben kardokat, gázpisztolyokat és sörétes vadászpuskákat is bevetettek az ellenséges felek.

A rendőrség csütörtöki tájékoztatása szerint a vitát az robbantotta ki, hogy az egyik roma család meggondolta magát és már nem volt hajlandó 14 éves fiával eljegyeztetni a menyasszonynak kijelölt 12 esztendős lányt, aki helyett egy másik család leányzójára vetettek szemet. A visszalépés váltotta ki a menyasszony családjának dühét, a veszekedés végül megközelítőleg 200 személy tömegverekedésévé fajult, melyből a lőfegyverek sem hiányoztak.

A lövöldözés ellenére halálos áldozata nem volt a verekedésnek, mire a kivezényelt csendőrszázad szétválasztotta a verekedőket, 13 ember lőtt sérüléseket szerzett. A hatóságok 26 embert vettek őrizetbe, ötöt gyanúsítanak a lőfegyverek használatával.

A 24 családnál csütörtök hajnalig tartott házkutatások során három sörétes vadászpuskát, egy gázfegyvert és a hozzá tartozó 900 töltényt, illetve késeket, kardokat és fejszéket koboztak el.

A konfliktus újba előtérbe hozta a romániai roma közösségeknél még mindig gyakori gyerekházasság kérdését. A hatóságok felvilágosító kampánnyal is próbálnak változtatni a helyi szokásokon, vagyis hogy a szülők ne házasítsák össze kiskorú gyerekeiket.

A dél-romániai Buzau megye Ramnicelu városában tavaly 27 ember ellen indult vizsgálat nemi erőszak és nemi erőszakra való felbujtás vádjával. A kisvárosban ugyanis ugrásszerűen megnőtt a kiskorúak összeházasítása, ami a helyi roma közösség szokásai közé tartozik. Két évvel korábban egy 12 és egy 13 éves kislány is szült már, miután szüleik egy 18, illetve egy 14 éves fiatalhoz adták férjhez. A kiskorúak gyerekeit a gyermekvédelem menhelyekre helyezte el.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!

  • Vennék
  • Hírek