Sára, Márió
2 °C
6 °C

Politikai botrány a romániai kamionrobbanás után

2004.05.27. 12:02
Az ammónium-nitrátot biztonsági szempontból szabálysértő módon szállító kamion katasztrófáját egész sor emberi hiba, hanyagság, nevelési és felkészültségi hiány, a jogszabályok nem ismerete és semmibe vétele okozta - írják a román lapok. Mindezt tetézte az összecsapott és felületes helyszíni ügyészségi vizsgálat, magas közméltóságok illetéktelen helyszíni intézkedése, a tiszteletlenség az áldozatokkal szemben. Így, máig sem ismeretes az áldozatok pontos száma és az elhunytak személyazonossága.
Kormányzati botránnyá dagadt a 18 halálos áldozatot követelő kamionrobbanás ügye Romániában, amit a román sajtó csütörtökön "a borzalom cirkuszának" nevezett.

"100 százalékosan román ügynek" nevezte a Jurnalul National mindazt, ami hétfőn hajnalban a 85-ös európai országúton, a moldvai Buzau város közelében történt. Az eddig kiderültekből ítélve a biztonsági szempontból szabálysértő módon szállított ammónium-nitráttal felborult, kigyulladt, majd hatalmas robbanással a levegőbe repült kamion katasztrófáját egész sor emberi hiba, hanyagság, nevelési és felkészültségi hiány, a jogszabályok nem ismerete és semmibe vétele okozta - írta a nagy példányszámú politikai bulvárlap.

Felületes döntések

Mindezt tetézte az összecsapott és felületes helyszíni ügyészségi vizsgálat, magas közméltóságok illetéktelen helyszíni intézkedése, a tiszteletlenség az áldozatokkal szemben - hangoztatta az újság, amely így sorolta tovább az eset politikai botránnyá fajulását: a helyszínen intézkedő miniszterek felületes döntései nyomán már a katasztrófát követő első órákban eltüntették vagy betemették a súlyos közúti baleset körülményeinek tüzetes kivizsgálásához nélkülözhetetlen bizonyítékokat. Ennek következtében mind a mai napig nem ismeretes az áldozatok pontos száma és az elhunytak személyazonossága.

Ilyen és ehhez hasonló mozzanatok oda vezettek, hogy a román igazságügyi miniszter menet közben kénytelen volt leváltani a helyszínre kivonult vizsgáló bírókat és új ügyészségi-törvényszéki csapatot nevezett ki, elrendelve a még aznap sebtében helyreállított útszakasz és a tragédia környékének lezárását, a helyszíni ügyészségi vizsgálat megismétlését - írta egybehangzóan a Curierul National, a Cotidianul, az Evenimentul Zilei és több más román lap is. A Ziua "a borzalom cirkuszának" nevezte mindazt, ami a mihailesti-i kamionrobbanást követően történt és történik a katasztrófa színhelyén és kormányzati szinten egyaránt.

Műveltségi hiány

Az ellenzéki liberális párt vezére cinizmussal vádolta a román kormányt, Adrian Nastase kormányfő pedig "piszkos politizálást" vetett az ellenzék szemére a helyhatósági választási kampány kellős közepén politikai botránnyá fajult eset kapcsán.

A legtekintélyesebb román lap, az Adevarul három nap alatt két vezércikket is szentelt az ügynek. Keddi kommentárjának a baleset okait és körülményeit kicsinyítő következtetéseivel ellentétben csütörtökön már Az ostobaság professzionistái cím alatt ezt írta: "Mihailesti égbekiáltó hibák gubancának a neve, a rendkívüli helyzetekben alacsony fokú képességekkel reagáló román hatóságok melléfogásainak figyelmeztető sorozatává vált", ami rendőrök, tűzoltók, mentők és ügyészek eddig 18 áldozatot követelő "elemi szakmai műveltségének hiányára" vall.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft