Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Romlott húst árusít a legtöbb üzletlánc

2001.11.23. 18:58
Lejárt szavatosságú húskészítményeket foglalt le a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az Auchanban - adta hírül a HavariaPress. A hírügynökség információi szerint az Auchanban a húskészítmények nyolcvan százaléka lejárt szavatosságú volt, míg a többi nagyobb üzletlánc húsosztályán ez az arány harminc százalék körüli. A fogyasztóvédők országos akciójuk keretében a romlott húsáru mellett elkoboztak több tonna olyan mirelitárut is, melyet a felengedést követően újra lefagyasztottak a boltok.
Több tonna lejárt szavatosságú húst és húskészítményt foglaltak le a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szakemberei az országos ellenőrzés-sorozatuk során - értesült a HavariaPress. Az Auchanban a forgalmazott húsok 80 százaléka volt lejárt szavatosságú, míg a többi nagyobb üzletlánc húsosztályán ez az arány 30 százalék körül mozgott.

A 766 ellenőrzött üzlet háromnegyedénél találtak ilyen típusú szabálytalanságot. A lejárt szavatosságú húsokból 2 tonnányit foglaltak le a higiéniát ellenőrző állatorvosok. A másik nagy problémát a húsok bolti körülmények közötti lefagyasztása jelenti, amely tiltott ipari tevékenységnek minősül a kereskedelemben.

Az ellenőrzéskor például a CBA boltok 10%-nál találtak ilyen típusú szabálytalanságot. A húst árusító üzletek harmadánál egyébként mindennaposak az ehhez hasonló szabálytalanságok. A fagyasztott, vagy gyorsfagyasztott és felengedett áruk közül 3 tonnányit koboztak el és semmisítettek meg a szakemberek. Az országos ellenőrzés-sorozatban összesen 244 esetben szabtak ki minőségvédelmi bírságot, 91 esetben fogyasztóvédelmi bírságot, melyek összértéke mintegy 30 millió forint volt.