Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A román hírszerzés nem bizonyította a magyar baromfiszálat

2006.05.23. 13:17
A román kormányfő szerint a hírszerzés nem csatolt megfelelő bizonyítékot ahhoz az állításhoz, hogy a romániai madárinfluenza magyar és szlovák baromfivásárlások miatt tört ki. Az SRI jelentését kedden nyilvánosságra hozzák.

A román hírszerző hivatal (SRI) madárinfluenzával kapcsolatos jelentésében nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy Magyarországról és Szlovákiából származó baromfiimport okozta volna a romániai madárinfluenza-járványt - jelentette ki kedden Calin Popescu Tariceanu román kormányfő.

Feloldják a titkosítást

"Elolvastam a jelentést és elmondhatom, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy ez a jelentésben említett import okozta volna a madárinfluenza-járványt" - mondta a kormányfő, aki közölte: az országos állategészségügyi hatóság és a földművelésügyi minisztérium vizsgálatot indított a járvány eredetének kiderítésére.

A kormányfői kijelentést követő órákban Gheorghe Flutur, a román agrártárca vezetője sajtótájékoztatóján közölte: indítványozta az SRI-jelentés titkosításának feloldását. Mint elmondta, kedd délután két órától a jelentés olvasható lesz a román hírszerző szolgálat (SRI) honlapján.

Vitatott román hírszerzési jelentés
A román hírszerző hivatal (SRI) május 19-én kelt - hétfőn késő este sajtóközleményben nyilvánosságra hozott, majd kedden délután teljes terjedelmében felfedett - feljegyzésében két feketehalmi (Codlea) baromfitelep magyarországi és szlovákiai, s egy marosszentimrei (Sintimbru) tyúkfarm hollandiai baromfiimportja szerepel az új fertőzési gócok megjelenésének "egyetlen lehetséges okaként". A feljegyzés ismertetése után a Realitatea román hírtelevízió megszólaltatta az állítólag madárinfluenza-vírussal fertőzött magyarországi napospulykákat importáló brassói Verba Trans Kft. tulajdonosát, aki egyenes adásban elmondta: cége nem napospulykákat, hanem "grillcsirkejelölt" naposcsibéket vásárolt Bábolnáról, s köszöni szépen, a "grill-jelöltek" megvannak és egészségesek, tehát az SRI-feljegyzésében említett csibék egy percig sem voltak pulykanövendékek. A szárnyasokat Magyarországról exportáló bábolnai cég nevében a vállalat - az Aviagen Csoport - európai elnökhelyettese szintén cáfolta, hogy beteg állatokat szállítottak volna Romániába.

Román hírforrások hétfő késő esti közlése szerint a román államfő, Traian Basescu elnök kérésére készült SRI-jelentés egyik állítása szerint a májusi romániai madárinfluenza-járvány úgy "keletkezhetett", hogy a Brassó megyei Feketehalom két baromfitelepe Magyarországról és Szlovákiából beteg pulykacsibéket importált.

Batiz cáfol

Időközben a magyar és a szlovák kormány részéről is cáfolták kedden az SRI-jelentés feltételezését. Magyarországon a háziszárnyasokban nem volt jelen a madárinfluenza vírusa, így nem lehetett olyan pulykacsibéket exportálni Romániába, amelyekben a H5N1-es vírus jelen lehetett volna - közölte a keddi budapesti kormányszóvivői sajtótájékoztatón Batiz András.

"Teljesen alaptalanok és minden valóságot nélkülöznek azok a román lapértesülések, amelyek szerint Magyarországról kerülhetett volna Romániába madárinfluenzával fertőzött háziszárnyas" - jelentette ki a kormányszóvivő. Mint elmondta, a bukaresti magyar nagykövet jegyzéket adott át a román külügyminisztériumnak, és hivatalos tájékoztatást kért az ügyről.

Süth Miklós főállatorvos már hétfőn késő este cáfolta, hogy Magyarországról és Szlovákiából hurcolták volna be Romániába a madárinfluenza-vírust. A román hírtévé keddi műsorában megszólalt román hírmagyarázók "magamutogató fontoskodásnak" és "csaknem diplomáciai botrányt kirobbantó koholmánynak" mondták a SRI "semmilyen konkrétummal alá nem támasztott" és "a minduntalan előrángatott magyar mumust" sugalmazó feltételezéseit.

Szlovákia is cáfol

Simon Zsolt, a szlovák mezőgazdasági tárca vezetője az MTI kérdésére válaszolva szintén elképzelhetetlennek mondta, hogy Szlovákiából "bármilyen úton-módon fertőző baromfi, vagy bármilyen más vírushordozó került volna Romániába". Mint arra a tárca szóvivője hivatalos közleményben emlékeztetett, az országban mindössze két elhullott madárnál azonosították a H5N1 vírust, baromfifarmon még a gyanú árnyéka sem merült fel soha, jóllehet a szlovák szaklaboratórium kétezernél több mintát vizsgált meg, jóval többet annál, mint amennyit az Európai Unió előír.