Mátyás
-6 °C
1 °C

Négy ember halt meg a romániai ítéletidőben

2004.08.29. 18:49
Négy ember lelte halálát, két gyerek pedig eltűnt a hétvégén Románia keleti és déli részén a heves esőzések, áradások és viharok következtében.
Heves esőzések, áradások és viharok sújtották a hétvégén Románia keleti vidékeit, főleg Moldvát és Dobrudzsát, a Fekete-tenger partvidékét. Házak rongálódtak meg, a becslések szerint több mint hatezer hektár területen mentek tönkre az ültetvények, települések tucatjai maradtak áram nélkül. Összesen mintegy ezer ház vált lakhatatlanná.

Konstanca megyében okozta a legnagyobb károkat az ítéletidő, ott huszonnégy órán át szünet nélkül esett. Konstanca kikötőváros környékén nyolc helységben vasárnap délután nem volt áramellátás, mivel a földalatti transzformátor-állomásokat is elöntötte a víz. E körzetben több mint háromszáz lakóházat árasztott el a víz, amelyet katonák és tűzoltók együttesen próbálták kiszivattyúzni az épületekből. A Konstanca-Mangalia útszakaszon leállt a vasúti közlekedés.

Segítséget ígérnek

A természeti csapásnak ezen a vidéken négy halálos áldozata van, két gyermek és két nyugdíjas. További két gyermekről nincs semmi hír, őket eltűntnek nyilvánították, miután egy kiáradt patak vize elsodorta őket.

Adrian Nastase román miniszterelnök Marian Saniuta belügyminiszter kíséretében felkereste a katasztrófa sújtotta körzetet. Így meglátogatta a szélviharok és áradások által leginkább érintett Tuzlát és Tulceát. Az ottani lakosságnak a kormányfő ígéretet tett, hogy a kormány jelentős anyagi segítséget nyújt majd a károk helyreállítására.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft